Religion

– Lokalmakten i kirken snakkes ned

Det er lokalkirken som sitter på pengesekken, men det lokale kirkedemokratiet mangler anerkjennelse.

Det mener Svein Inge Thorstvedt, kirkeverge i Stavanger.

I dag finansieres kirken i dag i hovedsak ved overføringer fra stat og kommune. Av de samlede offentlige bevilgningene, kommer nær to tredjedeler fra kommunekassene.

Likevel blir lokalleddets betydning underkjent når den Den norske kirke fatter sine beslutninger, mener Thorstvedt.

– Jeg opplever at den lokale kirkes styringsorganer, altså menighetsråd og fellesråd, blir nedsnakket som demokratiske organer. Fra Kirkerådet og Kirkemøtets side senser jeg at man ikke helt stoler på det lokale demokratiet, og derfor forsøker å flytte beslutningene oppover i systemet, sier Thorstvedt.

Vårt Land presenterer nå den hittil mest omfattende kartlegging av hvem som sitter med makt og innflytelse i Tros- og livssynsnorge: Maktkartet.no.

På vår liste over de 100 mektigste står kirkeverge Svein Inge Thorstvedt. Les begrunnelsen her.

Distanse

Thorstvedt baserer utspillet på debatter han har vært vitne til i forbindelse med at Den norske kirke skal etablere en ny kirkeordning. Han opplever at høringssvar fra menighetsrådene og fellesrådene ikke tas nok på alvor i prosessene, og at delegater på Kirkemøtet har vist liten forståelse for lokalmenighetenes bekymringer.

– Valgordningen gjør at noen av delegatene aldri har vært med i et menighetsråd. Og blant dem som har vært det, så opplever jeg at det iblant skjer noe i det de trer inn i Bispedømmerådet. De distanserer seg fordi de blir så opptatt av det som skjer i den geistlige delen av virksomheten, sier Thorstvedt.

LES OGSÅ: Kulturministeren vil ikke love Den norske kirke mer penger

Gaver

Han hører likevel selv til en maktelite i Den norske kirke: Kirkevergene. Og som kirkeverge i Stavanger styrer Thorstvedt et av de største enkeltbudsjettene i kirken. Vårt Land møter ham på Gardermoen på en konferanse der kirkeverger fra alle de største byene og kommunene i Norge er samlet for å utveksle erfaringer og legge noen felles strategier. På dagsorden står endringene som kommer i kjølvannet av at båndene mellom stat og kirke løsnes.

Disse handler ikke minst om økonomi. Situasjonen i dag er at regjeringen bevilger midler til prestetjenesten, og virksomheten i de regionale - og sentralkirkelige råd, mens kommunestyrene bevilger midler til drift av kirker og kirkegårder i Norge. I tillegg kommer noen midler fra avkastning fra Opplysningsvesenets fond, samt gaver. Modellen vil trolig se annerledes ut i fremtiden. Og Thorstvedt mener dette vil få følger for maktbalansen i kirken:

– Uavhengig av hvilke grep som blir tatt, tror jeg vanlige medlemmers engasjement vil ha mer å si. Den tredje økonomien som oppstår ved at man samler inn til egen virksomhet, kommer til å få større betydning enn i dag. Kirken blir da også mer avhengig av lokalleddet. Slik må også spørsmålet om hvor makten skal ligge i kirken stilles på nytt, tror han.

LES OGSÅ: Stortinget sa ja til kirkevern, men setter ikke av penger

Nærmiljø

Han mener det samtidig blir avgjørende at kirken fortsetter å ha gode relasjoner til kommunale myndigheter:

– Hvis denne landsdekkende kirken skal være til stede i et lokalmiljø, er forholdet til kommunen viktig. Kanskje er det ikke ikke avgjørende akkurat hvor pengene kommer fra, men når kirken har ambisjoner om å bidra i et nærmiljø og å gi et tilbud om religionsutøvelse, så handler det om kommunepolitikk. Og der det er gode relasjoner, skjer det gode ting, påpeker han.

– Er det slik i Stavanger?

Vi opplever at både administrasjon og politikere ser positivt på virksomheten vår. Erfaringen er selvsagt at kirkens økonomi henger sammen med kommunenes økonomi, men slik må det være. Så er det også noen utfordringer, som gjerne har med det diakonale å gjøre. I det kommunale myndigheter ikke er like opptatt av kirkens budskap, som de er opptatt av kirkens strukturbyggende medvirkning.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion