Nyheter

LO står ved beslutningen

Til tross for tydelig kritikk fra palestinsk menneskerettsaktivist, står LO ved vedtaket om full Israel-boikott.

LO gikk inn for internasjonal økonomisk, akademisk og kulturell boikott av Israel under årets kongress i mai. Selv om LOs nyvalgte leder Hans-Christian Gabrielsen advarte mot boikott, gikk 193 delegater inn for forslaget på LO-kongressen i mai. 117 stemte imot forslaget.

LES OGSÅ: – LO-boikott kan bli Støres problem

50 år med okkupasjon

En av forslagsstillerne var forbundsleder i EL og IT, Jan Olav Andersen. Han er kjent med kritikken til den palestinske menneskerettsaktivisten Bassem Eid. Han holder likevel fast på at boikott er det beste virkemiddelet for å legge press på Israel.

– Det er 50 år siden Israel okkuperte Vestbredden. Det finnes ingen konflikt i verden det er brukt så mye ressurser på å løse gjennom diplomati. Likevel har ikke situasjonen blitt bedre, sier han.

Konsekvenser for palestinerne

I intervjuet med Vårt Land advarer Bassem Eid mot at boikott av israelske bedrifter på Vestbredden går ut over palestinernes inntekter. Andersen sier LO har tatt det med i betraktningen, men står ved vedtaket.

– Det er klart at boikott kan ha negative konsekvenser for palestinere, på samme måte som boikott i Sør-Afrika hadde negative virkninger for svarte arbeidere. Vi må vurdere hvert enkelt tilfelle, og se hva vi gjør, sier Andersen.

– Eid ber internasjonale organisasjoner om å skape arbeidsplasser for palestinere i samarbeid med Israel. Er det noe LO vurderer?

– Vi har et nært samarbeid med fagbevegelsen i Palestina. Men vi har vedtatt full boikott av Israel, så det blir ikke aktuelt å samarbeide med den israelske fagbevegelsen.

LES OGSÅ: LO ga MIFF medlemsboom

– LO står ved vedtaket

Vidar Bjørnstad, leder for internasjonal avdeling i LO, var i møte med Bassem Eid under Eids Norges-besøk denne uka. Bjørnstad forteller at han hadde en interessant samtale med menneskerettsaktivisten, men at LO står ved boikott-vedtaket .

– Kongressen har vedtatt at LO skal jobbe for internasjonal boikott. Det vil være bestemmende for politikken vi skal føre de neste årene, sier Bjørnstad.

Han kan foreløpig ikke svare på hvordan en slik boikott vil se ut, men sier det vil bli «krevende».

– Vi vurderer nå hvordan vi kan gå frem for å innfri kongressens vedtak om å arbeide for en internasjonal boikott, og snakker med våre medlemsforbund og internasjonale samarbeidspartnere, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter