Politikk

Lite Facebook-bistand for Venstre-statsråder

Raja, Melby og Nybø passer stort sett sine egne Facebook-sider. Ingen bruker statssekretærer til moderering.

Vårt Land skrev i fredag om KrF-statsråders Facebook-sider der statssekretærer bistår med moderering av innhold på sidene og også enkelte ganger blokkerer brukere.

Jan Fridthjof Bernt, professor emeritus i jus og ekspert på forvaltningsrett, er skeptisk til måten Ropstad sin side er blitt moderert på og mener den kan bryte både med arkivloven og offentlighetsloven.

Nå sier Venstre at deres statsråder vil gjøre reglene for Facebook-sidene tydeligere, men ingen av deres fire statsråder får bistand fra sine statssekretærer til å slette, kommentere og moderere.

– Det er det Melby som svarer og modererer, samt at vi jobber litt sammen, sier Lars Brandås, politisk rådgiver for kunnskapsminister Guri Melby.

Hun har ikke debattregler presisert på siden.

Hvorfor ikke?

– Det har vi ikke rukket å tenke på, men det må vi se på nå fremover.

LES OGSÅ: Jussprofessor: «Ein kan ikkje sile vekk det som er ubehageleg»

Gjør det selv

Næringsminister Iselin Nybø moderer også egen Facebook-side.

– Vi har ikke tilgang. Alt som kommer ut i sosiale medier er det hun selv som står for, så vidt jeg vet, opplyser hennes politiske rådgiver Britt Giske Andersen.

Også kulturminister Abid Raja styrer i hovedsak egne sosiale medier.

– Som hans rådgiver hender det jeg bistår med å legge bilder. Men han gjør det aller meste selv, og det er heller ingen statssekretærer som gjør dette, sier Emma Lind, politisk rådgiver.

Hvorfor ikke?

– Det er ikke vanlig, vi har ikke organisert oss slikt.

Heller ikke Rajas side har offentliggjort noen debattregler.

– Vi har ikke tenkt på at vi bør ha det, men det kommer vi til å endre på nå.

Kritikk får stå

Kritikken mot Ropstad gikk ut på at meldinger som kan inngå som en del av en saksbehandling, politiske innspill, bør arkiveres, og dersom noe av dette slettes, vil det være å anse som et brudd på arkivlov. I kulturdepartementet blir slike kommentarer sendt til arkivering.

Statsråden får få slike henvendelser, verken på Facebook eller e-post, men alt som har med saksbehandling å gjøre, blir sendt til arkivering.

Raja har fått en del negative kommentarer om breddeidrett på sin Facebook-side.

– Vi har valgt ikke å skjule disse, sier Lind.

Har dere blokkert noen brukere som har deltatt i debatt på Rajas side?

Nei, så vidt meg bekjent, har vi ikke blokkert noen brukere fra siden. Dersom vi hadde gjort det, ville vi loggført det.

Høyreledede Arbeids- og Justis- og beredskapsdepartementet har ikke besvart Vårt Lands henvendelser om Facebook-praksis.

Endret tilbake

Etter at Vårt Land hadde vært i kontakt med barne- og familiedepartementet om saken, ble debattreglene på Kjell Ingolf Ropstads side endret slik at det ble tydeliggjort at siden ikke brukes i saksbehandling, og at henvendelser som om omhandler ansvarsområder han har som minister, bør sendes via e-post. Men fredag formiddag ble reglene endret tilbake.

KrFs kommunikasjonssjef Elisabeth Løland opplyste til Vårt Land fredag at det var gjort en feil.

Vi ble gjort oppmerksomme på, av Vårt Land, at reglene ikke var synlige i ny layout fra Facebook. Det ønsket vi å rette umiddelbart. I den operasjonen gjorde vi en glipp og klippet teksten med debattregler fra feil dokument. Det har ikke vært vår hensikt å nå endre debattreglene på siden. Dette er nå rettet opp, sier Løland.

LES OGSÅ:

Ropstad snakker ut om nederlaget – dagen ble «et alvorlig tap»

Mener Norge­ må stoppe all utenlandsadopsjon: – Det skriker «vestlig frelserkompleks»

Sp anklager Frp for å bruke korona som påskudd for søndagsåpne butikker

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk