Nyheter

Lite bråk rundt rektor-oppsigelse

Rektoren på Gjennestad videregående skole har sagt opp fordi han skal gifte seg med en av samme kjønn. Er toleransen for konservative samlivsstandpunkter blitt høyere?

Torsdag meldte NRK Vestfold at rektor ved Gjennestad videregående skole sier opp fordi han vil gifte seg med en mann. Også Sandefjords Blad omtaler saken. Elever og foresatte reagerer på at Normisjon ikke aksepterer ansatte i likekjønnet ekteskap, men ut over det har saken fått relativt liten oppmerksomhet.

En vekker

– Det bør være en vekker for Normisjon at det ikke skaper større reaksjoner. Det betyr at de blir en mer marginal bevegelse, sier Roger Jensen, som til daglig leder Pilegrimssenter Oslo og er pilegrimsprest i Oslo bispedømme. Han har engasjert seg i debatten om religion i offentligheten og har teologisk doktorgrad.

– Da får de ro til å holde på med sitt?

– Ja, de kan være takknemlig for at de ikke får mer kritikk, men det bør egentlig bekymre dem. En del av deres rolle er jo å nå ut i samfunnet.

Akseptert

Agnar Kvalbein er styreleder for Gjennestad VGS. Han ser annerledes på saken.

– I et politisk og reflektert miljø opplever jeg at det er aksept for at vi i et mangfoldig samfunn har organisasjoner som kjemper for ulike standpunkt. Men i opinionen og sosiale medier er det vanskelig å føre denne typen diskusjon. Støyen fra et massivt flertalls kortfattede og unyanserte ytringer gjør det til en stor belastning å mene noe som ikke er allment akseptert, sier han

Kommentarene etter at saken ble kjent denne uken har vært kritiske til Normisjons verdier, sier styrelederen.

– Som skoleeier opplever vi likevel full aksept for å drive en alternativ livssynsskole.

Romsligere

Viser saken ved Gjennestad at det etter hvert er større aksept for religiøse begrunnelser og verdier som avviker fra opinionen? Jensen mener den handler mer om at de største samlivsetiske slagene er avsluttet.

– Kirkemøtets vedtak om likekjønnet ekteskap var et vannskille i så måte, mener han.

I en kritisk offentlighet tenker man at andre, mindre grupperinger sakte men sikkert vil komme etter. Man tror ikke at alle andre grupper umiddelbart vil endre syn, men deres syn er mindre problematisk siden hovedaktøren har endret praksis og syn, sier Jensen.

Statlig styring

I sin vurdering om hvilke rom religiøse i framtiden har for å avvike fra dominerende samfunnsnormer, drar Jensen flere linjer. Det ene er statens styring av religiøst liv gjennom offentlige tilskudd.

– Jeg kan se for meg at man om 20 år er i en situasjon der tilskudd skjer på klarere betingelser. Det kan være knyttet til hvordan man praktiserer menneskeverdet. Organisasjoner som ikke gir medlemmer stor frihet, vil kanskje ikke få tilskudd lenger.

Belastende

Rektor ved Gjennestad videregående skole vil ikke uttale seg til Vårt Land om sin avgang. Ifølge styrelederen ønsker han minst mulig konflikt.

– For ham er dette en stor belastning, sier Agnar Kvalbein

Rektoren i slutten av 50-årene har vært i stillingen i knapt fem år. Han har også vært pastor i Frikirken.

Motstridende

Ifølge Kvalbein har elevene uttrykt at det er godt «å være den de er» på Gjennestad.

– Også homofile elever sier at de har opplevd det godt. Det er kanskje bakgrunnen for at de ble så overrasket over at det finnes noen verdier som kan få konsekvenser for noen, sier Agnar Kvalbein.

Elevrådet har konsultert FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold i saken. Lederen der, Ingvild Endestad, refererer elevrådet som forteller at oppsigelsen gjør at mange ikke føler seg ivaretatt. Det gjelder spesielt de homofile og bifile elevene som kjenner seg mindre hjemme når de vet at skolen har denne type holdning, melder nrk.no.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter