Nyheter

Listhaug vil overholde strenge returfrister

Avviste asylsøkere må returneres til Russland innen 180 dager, sier Listhaug.

I løpet av høsten kom det over 5.500 asylsøkere til Norge fra Russland over grensestasjonen Storskog i Finnmark. Grenseavtalen mellom Russland og Norge krever at de kommer kjørende, ikke gående. Derfor kom asylsøkerne på sykkel.

Avtaleverket mellom Norge og Russland sier også noe om hvor lenge en person som har visum til Russland eller annet lovlig opphold i landet kan oppholde seg i Norge.

– Avtalen sier 180 dager. Derfor har vi strenge frister å forholde oss til når vi skal returnere avviste asylsøkere til Russland, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til Vårt Land.

LES OGSÅ: Asylsøkere har søkt tilflukt i kirke

Regel

Før det har gått 180 dager etter at asylsøkeren er registrert inn i Norge, må norske myndigheter anmode Russland om å ta vedkommende tilbake. Returregelen akter Listhaug å overholde. For dersom hovedfristen på 180 dager blir oversittet, kan Russland i ytterste konsekvens nekte å ta i mot den avviste asylsøkeren.

LES OGSÅ: – Stopp deportasjonene, Listhaug

Instruks

Da tilstrømmingen over Storskog økte kraftig, svarte regjeringen med å foreslå at de som søker asyl via Russland ikke skal få asyl i Norge. Innvandrings- og integreringsminister Listhaug la vekt på at asylsøkere som har kommet med transittvisum over grensen fra Russland, som er det eneste landet Norge grenser til som ikke er en del av Schengensamarbeidet, ikke skal få rett til asyl i Norge.

For å redusere antallet asylankomster la Justisdepartementet fram en instruks i slutten av november, som blant annet åpner for at asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter opphold i Russland, ikke skal realitetsbehandles.

LES OGSÅ: – Folk er fortvilet og barna gråter, sier Abdul som er innelåst på mottak

Trygt

Av instruksen framgår det at asylsøkere som har hatt opphold i et trygt tredjeland, skal få avslag etter utlendingslovens paragraf 32. Justisdepartementet sier Russland er et trygt tredjeland.

I tillegg til instruksen og endringene i utlendingsloven, inngikk Stortingets seks største partier i november og desember to forlik om asyl- og integreringspolitikken. Asylforliket av 19. november ble i romjula fulgt opp av regjeringen, som la fram et 150 sider langt høringsforslag med en rekke innstramminger.

Skal ut

Etter at torsdagens utsendelser ble stoppet av Politiets utlendingsenhet (PU) grunnet rømninger og rømningsforsøk fra et mottak i Kirkenes, sier Listhaug at alt vil gå som normalt fredag. De avviste asylsøkerne som alle kom over Storskog i høst, og som nå samles sammen rundt om i Norge og sendes til Kirkenes, skal busses til Russland

– Herifra er det klar beskjed, de skal ut, sier Listhaug.

«Herifra» er Justisdepartementet.​

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter