Nyheter

– Listhaug vet hvilke knapper hun skal trykke på

Igjen skaper hun bråk med en Facebook-post. Vårt Land ba tre medieforskere forklare mekanismene som er i sving.

– Sylvi Listhaug har kommunikasjonsbakgrunn og vet hvilke knapper hun skal trykke på for å fyre opp menigheten. Hun kan kommunisere direkte med 165.000 følgere på Facebook – langt flere enn store regionaviser som Bergens Tidende. Mange får sine nyheter fra sosiale medier. Derfor blir Facebook-innlegg som dette klart problematisk, sier Silje Nygaard, stipendiat ved Universitetet i Bergen.

Nok en post

Det hele begynte onsdag formiddag:

«Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre på St. Halvardshjemmet. Beboere og pårørende gråt. Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk. Eier dere ingen skam!?», skrev Sylvi Listhaug (Frp) på sin Facebook-side.

Dermed braket det løs i kommentarfeltet:

«Araberkongen Raymond har mange venner, også Romfolk og tiggere», skrev én.

«Dette er et grovt overtramp mot den etniske befolkningen», hevdet en annen.

Det kan synes som «bare enda en Facebook-post i en lang, lang rekke der Listhaug angriper Ap og advarer mot innvandring», for å låne Silje Nygaards ord.

Problemet er bare at det Listhaug skriver er langt fra den fulle sannheten:

Som flere i kommentarfeltet etter hvert påpekte, måtte de eldre flytte til et nyere sykehjem fordi det gamle ikke oppfylte Oslo kommunes kvalitetskrav – krav Listhaug selv tok initiativ til da hun var helsebyråd.

LES OGSÅ: – Pressen har ikke gjort jobben sin i møte med Frp og Sylvi Listhaugs tilhengere, men snarere opptrådt som moralpoliti

Populistisk

Den skeive framstillingen synes ikke å få følger for Listhaug, som heller ikke har forsvart seg mot kritikken. Det trenger hun heller ikke, mener Gunn Enli. Hun har nemlig allerede kunnet innkassere premien:

– Hun kaster ut en brannfakkel for å sette dagsorden og få fram sitt perspektiv. Så er jobben gjort og det har liten merverdi for henne å diskutere saken videre, sier Enli, som er professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo.

Menigheten elsker det, kritikerne hater det. Hun skaper en enorm polarisering, oppsummerer forskerkollega Petter Bae Brandtzæg ved Sintef.

Gunn Enli kaller det en «populistisk strategi»:

– Du omformer virkeligheten, setter sammen ulike deler av en historie til en spisset versjon, for å få den til å passe i en veldig tabloidpopulistisk mal. Og så underkommuniserer du det som ikke passer inn. I dette tilfellet setter hun to grupper, eldre og romfolk, opp mot hverandre og legger skylden på Ap, som er et triggerord for mange av hennes følgere.

Vårt Land har skrevet om hvordan konspirasjonsteorier om er Ap utbredt på nettet – særlig i sterkt innvandringskritiske miljøer.

LES OGSÅ: – Et kokende hat mot Arbeiderpartiet

Trump

Når saken når pressen kommer det kritikk fra flere hold – også regjeringspartner Høyres omland – om ufin nøring i brunt grums:

«Listhaug feilinformerer og inviterer til hets på Facebook», skriver journalist Aksel Fridstrøm i konservative Minerva. «Det er lite sømmelig», konkluderte han.

«Hun lykkes godt med å spille på avsky mot romfolk, og folks engasjement for eldre», skriver Oslo MDGs Eivind Trædal hos TV2.

Men da hadde reaksjonene og delingene gått til himmels og Listhaug var på alles lepper. Kritikken bidrar bare til formålet med utspillet, skal vi tro Petter Bae Brandtzæg ved Sintef:

– Listhaugs mediestrategi ligner på Trumps. Du skaper mest mulig blest om egen person ved å fyre løs på sosiale medier. De skaper et veldig engasjement rundt egen person og spiller på følelser fremfor fakta, sier medieforskeren.

LES OGSÅ: Satirekunstneren Rolf Groven mener bildet av en korsfestet Sylvi Listhaug bare gir den kontroversielle politikeren mer sympati.

Fryktretorikk

Silje Nygaard mener to hovedfiender avtegner seg i Listhaugs Facebook-poster: Den politiske venstresiden med Ap i spissen og innvandrere, oftest fra ikke-vestlige land.

– Dette er samme hovedfienden som høyrepopulister og ytre høyre har. Listhaug kan ikke plasseres der, men bidrar gjennomgående til å nøre opp under en fortelling om at det er mer utrygt i Norge enn før. Det gjør hun ved konstante henvisninger til svenske tilstander og veldig mange lenker til saker om innvandring og kriminalitet, sier Nygård.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter