KJØNNSBALANSE:

Like­stilling: Store ­endringer i kirken

Ledelsen i Den norske kirke har hatt en stor, rask forskyvning i kjønnsbalansen.

CORE – Senter for likestillingsforskning gjennomførte i 2005 og 2015 lederskapsundersøkelser. Blant de ulike sektorene som ble utredet, var kirken en av dem der man så størst endringer.

Det en tydelig tendens at kirken får større kjønnsbalanse i sin ledelse. I 2005 var lederandelen 94 prosent menn, mot kun 6 prosent kvinner i Den norske kirke. I 2015 hadde balansen jevnet seg noe ut til 73 prosent menn i lederstillinger, og 27 prosent kvinner.

SE HELE LISTA: Dette er Kristen-Norges 30 mektigste kvinner

Kvalifiserte kvinner

Leder ved senteret, Mari Teigen, mener det er flere grunner til denne endringen.

– Tilgangen på kvinnelige teologer som er kvalifiserte til lederstillinger har økt, og det har også vært en holdningsendring generelt til kvinnelige prester i kirken.

Holder igjen i egen sektor

Teigen påpeker et interessant funn i forskningen: Der ledere i de andre sektorene var særlig opptatt av likestillingstiltak i egne sektorer, var kirkeledere mer opptatt av denne generelt enn innad i kirken. Det betyr ikke at de ikke var opptatt av dette innad i kirken, men Teigen mener det er en interessant tendens at kirken holder noe igjen i egen sektor.

Langsiktig arbeid

Kirken lå i 2015 omtrent på gjennomsnittet blant sektorene som ble undersøkt, i 2005 var den på linje med militæret og det private næringslivet.

Teigen sier at veien videre for likestilling i kirken krever systematisk og langsiktig arbeid. Kirken møter særlig utfordring med tanke på familievennlighet i arbeidslivet, ifølge Teigen. Videre tror hun at rekruttering til teologistudiene en viktig strategisk faktor for videre likestilling i kirken.

CORE har ikke undersøkt forskjellene mellom Den norske kirke og andre ­kirkesamfunn.

LES INTERVJUER MED KVINNENE PÅ MAKTLISTEN:

• Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum: – Når Gud, mann og makt blir blandet sammen til en slags uhellig treenighet, blir det en farlig cocktail

• Kirkehistoriker Eivor Oftestad har aldri identifisert seg som feminist

• Hildegunn Taipale har flere følgere enn Sophie Elise: – Jeg vil leve for Gud, ikke for «likes»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter