Nyheter

– Ligner klart konspirasjonsteorier om jøder

Kjernen i konspirasjonen er at man tenker at noen i det skjulte jobber for å undergrave samfunnet, sier forsker ved Holocaust-senteret.

Dagens retorikk om muslimer har klare likheter til velkjente konspirasjonsteorier om jøder. Det har Vepsen-redaktør Tor Bach rett i, mener Terje Emberland, seniorforsker ved Holocaust-senteret (HL-senteret).

– Konspirasjonens kjerne er forestillingen om at det midt iblant oss finnes nærmest en femtekolonne som vil undergrave det samfunnet vi har, og at dette er ledd i en planlagt strategi. Slik var det i antisemittiske konspirasjonsteorier, og slik er det også i islamofobe konspirasjonstanker nå, sier Emberland.

Han sitter også i styret for nettstedet Vepsen. Tor Bach sa i fredagens Vårt Land at stemmer som Hege Storhaug i Human Rights Service bare har byttet ut jøder med muslimer, og sier at de er her for å undergrave samfunnet vårt.

LES OGSÅ: – Skandale at jødehat-lignende konspirasjoner får statsstøtte

Kan gjøre stor skade

Forskeren ved HL-senteret sier seg også enig med statssekretær Laila Bokhari (H) som omtalte farlige stemmer i et NRK-program mandag, og nevnte Arfan Bhatti og Hege Storhaug.

– Det betyr ikke at man skal forby slike stemmer å ytre seg. Men det er viktig som Bokhari sier, at man i det offentlige ordskiftet må møte argumentasjonen og avsløre retorikken. Konspirasjonstanker kan ha store skadevirkninger, og vi vet at de i mange sammenhenger er med på å befordre vold. Slike tanker om sammensvergelser truer demokratiet, sier Emberland.

– Hege Storhaug sier at hennes anliggende nettopp er å forsvare demokratiet?

– Det har konspirasjonsteoretikere gjennom alle tider sagt, at de forsvarer demokratiet. Om jødene ble det sagt at de ville undergrave den europeiske kultur, kristenheten og den vestlige moral. Andre grupper har vært utsatt for den samme typen mistenkeliggjøring.

Emberland viser til at det er ikke lenge siden den katolske kirken ble utsatt for samme retorikk. Jesuitter fikk ikke adgang til Norge før i 1956, fordi man mente at de drev undergravelsesvirksomhet.

– Alle konspirasjonsteoretikere mener at de representerer det gode og de gode verdiene, men at disse verdiene er under angrep fra nærmest demoniske motkrefter.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ubevisst

– Kan det være at mange i sin kritikk av islam og innvandring ikke er bevisst hvilke konspirasjonstanker de kan være med på å bygge opp under?

– Ja, mange er ikke bevisst på at de i sine angrep på islam griper til slike sammensvergelsesforestillinger. Da kan man som Tor Bach ta testen og erstatte ordet muslim med jøde, så ser man tydeligere hvilken type retorikk det er snakk om.

– Hvordan skal man møte en gruppe som Islamsk Stat som sier at de ønsker verdensherredømme og ikke bidra til konspirasjonstenkning?

– Selvfølgelig skal man angripe og kritisere religiøs ekstremisme. Men når man setter likhetstegn mellom IS og alle muslimer, og sier at alle representerer en sammensvergelse, da lager man konspirasjoner. Det betyr ikke at man ikke skal kritisere eller bekjempe ekstremister som IS, sier Emberland.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter