Nyheter

Liberale kirker settes på sidelinjen

Det anglikanske kirkefellesskapet unngår full splittelse, men den liberale grenen i USA blir satt på sidelinjen i tre år.

Konklusjonen på det ukelange, globale krisemøtet som ledere fra de 38 anglikanske kirkeprovinsene har holdt i Canterbury: Det tradisjonelle, kristne synet på ekteskapet som en ordning for én mann og én kvinne, skal stå fast.

LES OGSÅ: Kirkelig toppmøte kan ende i global splittelse

Amerikanerne blir straffet

Samtidig blir anglikanerne i USA, Den episkopale kirke, «straffet» på grunn av sitt liberale syn på homofilt samliv og ja til likekjønnede ekteskap. Dette amerikanske kirkesamfunnet fratas stemmerett, representasjon i styrer og råd i det anglikanske fellesskapet og mister retten til å representere anglikanerne i økumeniske sammenhenger de neste tre årene.

Den episkopale må nå finne seg i bare å ha observatørstatus, i stedet for fullt medlemskap, i det verdensvide kirkefellesskapet.

– Disse sanksjonene er pinefulle og vanskelig å døyve for mange i vår kirke. Og verst er den lidelse dette vil påføre våre homofile og lesbiske venner som, i likhet med oss, er Jesu disipler, sa Michael Curry, ledende biskop i Den episkopale kirke, etter møtet.

Curry sa at hans kirke likevel ikke vil bryte ut av det anglikanske fellesskapet.

– Gud er større en alt annet, og jeg holder fast på at vi skal gå sammen som ledere i den anglikanske familien, sa biskop Michael Curry ifølge Christian Today.

Har vært sentral økumenisk aktør

Anglikanerne i USA har et par millioner medlemmer. Dette historiske kirkesamfunnet har lenge spilt en sentral rolle i felleskirkelig og internasjonal sammenheng, men nå har altså deres anglikanske trossøsken i andre deler av verden satt foten ned for mye av dette engasjementet.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Vårt Land skrev tidligere denne uka om det anglikanske toppmøtet i krypten under Canterbury Cathedral i Sør-England, med ett oppdrag: Å løse den gordiske homofili-knuten og forhindre full skjæring i verdens tredje største kirkefamilie.

Vokser mest i Afrika

Det er de store, voksende anglikanske kirkene i Afrika som representerer motsatsen og er på kollisjonskurs med mer homofililiberale holdninger og praksis i søsterkirkene i USA, Canada, Australia og delvis i Vest-Europa.

Det var erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, som tok initiativ til ukas møte, for å prøve å finne veier slik at det anglikanske kirkefellesskapet kan videreføres.

Møtet endte med et kompromiss som ingen av partene er fornøyd med. Welby får likevel ros fra flere hold for å ha klart å bygge en slags bro over en dyp kløft.

Kompakt majoritet sier nei

I 2008 etablerte, konservative ledere i anglikanske kirker Global Anglican Future Conference (Gafon). Disse representerer den kompakte majoritet av de 86 millioner anglikanerne i verden, med nei til homofilt samliv som en av sine merkesaker.

– Det som nå er gjort i forholdet til Den episkopale kirke i USA må ses på ikke som en slutt, men som en begynnelse. Det er mye som gjør oss bekymret, også i andre vestlige, anglikanske kirker. Den anglikanske kirke i Canada har også åpnet for ekteskap for likekjønnede og ordinasjon av mennesker som lever i homofile parforhold. Vi frykter at andre deler av det anglikanske kirkefellesskapet vil gjøre det samme, heter det i en uttalelse fra Gafon.

Gikk i protest

Frykten var i forkant stor for at lederne fra seks afrikanske, anglikanske kirker, i Uganda, Kenya, Nigeria, Sør-Sudan, Rwanda and Den sentralafrikanske republikk ville forlate møtet i protest.

Det skjedde ikke. Men erkebiskop Stanley Ntagali i Uganda, der det er åtte millioner anglikanere, gikk i protest etter at han kjente seg «manipulert».

Han og andre representanter særlig fra anglikanske kirker i Afrika, hadde gjerne sett at ukas møte hadde endt med at de såkalt homoliberale var blitt utelukket fra det gode, anglikanske selskapet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter