Politikk

LHBT-debatt kan drukne i homoterapi

Tirsdag kommer innstillingen om homoterapi til Stortinget. Men homoterapi er bare ett av mange punkter i forslagene som skal behandles.

«Stortinget ber regjeringen utarbeide nødvendige forslag til lovendringer som styrker transpersoners rettsvern i straffeloven.»

«Stortinget ber regjeringen styrke regionale fagmiljøers kompetanse om kjønnsdysfori og sørge for tiltak for bedre tilgang på behandlingstilbud for denne pasientgruppen.»

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om nødvendige lovendringer for at alle nye skolebygg og offentlige institusjoner skal ha kjønnsnøytrale toaletter og garderober.» Alle disse forslagene er blant dem familie- og kulturkomiteen skal legge fram innstilling om tirsdag. Det samme er de mye omtalte forslagene om forbud mot konverteringsterapi for homofile.

· LES OGSÅ: Fengselsansatte ønsker ikke å ha Til Helhet-leder som fengselsprest

Omfattende

Både MDGs Une Aina Bastholm og flere Ap-representanter – blant dem Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Trond Giske – har stilt representantforslag med en smørbrødliste av forslag som gjelder seksuelle minoriteter og kjønnsidentitet. Ap-representantene har blant annet foreslått dette:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å forby at såkalt kjønnsnormaliserende kosmetiske inngrep (som ikke er medisinsk nødvendig) skjer før barnet selv er i stand til å samtykke.»

Men i debatten er det primært punktet i hvert av forslagene som omtaler forbud mot konverteringsterapi som er omtalt. Regjeringspartiene – uten KrF - har varslet at de vil komme med en egen sak til Stortinget om lovutredning. Trolig vil forslagene fra Ap og MDG dermed falle uten at noe særlig annet enn homoterapi er blitt diskutert.

Viktig

KrFU-leder Edel Marie Haugland ønsker en debatt om LHBT-spørsmål velkommen. KrFU har selv flere formuleringer i sitt program som kan minne om noen av forslagene – som bedre helsehjelp for transpersoner og personer med kjønnsdysfori.

Hun mener dog at regjeringen alt er i gang med mye viktig arbeid på feltet og med flere av problemstillingene forslagsstillerne reiser.

· LES OGSÅ: Slik slipper Ropstad og Solberg symboltung splid om «homoterapi» i stortingssalen

– Det at det kommer to så omfattende forslag nå, er det et signal regjeringa bør ta på alvor? Gjør Norge for lite?

– Helsetilbudet til personer med kjønnsdysfori og annen kjønnsproblematikk er ikke godt nok. Men jeg vet det er arbeid som skjer i regjeringa, med styrking av tilbudet til personer med kjønnsproblematikk. Det har blitt jobba med også før disse forslagene kom. Blant annet ble det sendt ut høringsutkast nå i høst om oppdaterte retningslinjer for behandling av kjønnsinkogruens.

Rettsvern

På ett område vil hun gjerne at regjeringa skal få tatt grep raskt:

– Det er et stort problem at kriminalitet mot transpersoner på grunn av kjønnsuttrykk ikke er innbefattet av hatkriminalitetsstatistikken. Det betyr at vi ikke vet noe om omfanget. Det ville vært bra om regjeringa fikk gjort noe med det. Transpersoner er spesielt utsatt og trenger et spesielt vern i lovverket.

Krever fortgang

Her er Haukland helt på linje med politisk nestleder Halvor Frihagen i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Han påpeker at Stortinget alt i fjor ba regjeringa sørge for at kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk inkluderes i lovverket om hatkriminalitet og diskriminering.

– Vi ønsker definitivt fortgang. Det bør ikke være så vanskelig å få gjort denne lovendringen, mener Frihagen.

Ap etterlyser denne lovendringen i forslaget de har framlagt. I dagens lovverk defineres hatkriminalitet som «lovbrudd som har sin bakgrunn i negative holdninger til faktisk eller oppfattet etnisitet, religion, homofil orientering og/eller nedsatt funksjonsevne.»

· LES OGSÅ: Gunleiv er homofil og gift med en kvinne: – Forbud mot homoterapi dytter sånne som meg tilbake i skapet

Begge forslagene tar også for seg styrking av LHBTI-perspektivet blant annet i skoleverket og økning av kompetansen til blant annet politiet om denne gruppa.

Mest ytterliggående i represantforslagene er punktet om å innføre en tredje juridisk kjønnskategori – et forslag som har vært lite debattert i Norge.

---

Forslagene

  • Representanter fra Ap og Une Aina Bastholm i MDG har stilt hver sine representantforslag til Stortinget om LHBT-politikk og styrking av seksuelle minoriteters og kjønnsminoriteters rettigheter. Forslagene skal behandles i Familie- og kulturkomiteen, innstillinga legges fram tirsdag 3. desember.
  • Et av punktene i begge forslag dreier seg om å innføre et forbud mot såkalt konverteringsterapi. Det har blitt sterkt debattert i offentligheten, spesielt etter at VG lanserte et nett-TV-program om konverteringsterapi i høst.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk