Nyheter

Lever lenger, men får ikke styre

Kvinner lever både lenger og bedre enn før, men de minsker bare sakte forspranget menn har på viktige samfunnsområder. Fortsatt styrer menn det meste i verden, bekrefter ny FN-rapport.

I går utnevnte Solberg-regjering nytt likestillings- og diskrimineringsombud. Tross stor utjevning av kjønnsgapet i Norge, er det fortsatt bare kvinner som har fått jobben: Eva Kolstad, Ingse Stabel, Anne Lise Ryel, Kristin Miele, Beate Gangås, Sunniva Ørstavik og nå altså Hanne Bjurstrøm. Det norske ombudet har imidlertid en langt kortere vei til likestilling mellom kjønnene enn i de fleste andre land.

Menn styrer verden

Det er fortsatt en tungt mannsstyrt verden, bekrefter FN-rapporten The World’s Women 2015. For øyeblikket er bare én av fem parlamentsmedlemmer i verden kvinner, medregnet både overhus og underhus. Blant statsråder er kvinneandelen enda litt lavere, med 18 prosent av utnevnelsene. Det er likevel en tredoblet andel siden 1994.

Norge med Erna Solberg som statsminister tilhører dermed et lite mindretall: Hun har kun 18 kolleger av samme kjønn rundt om i verden, men for 20 år siden var det bare 12 kvinnelige regjeringssjefer.

Kvinner er også sterkt underrepresentert som ledere i både offentlig og privat sektor. Færre enn 4 prosent av verdens 500 største selskaper ledes av en kvinne.

LES OGSÅ: – Horne svekker likestillingen

Kvinner jobber mer

Kvinner ligger langt bak menn i lønnet arbeid. På grunn av mer ulønnet arbeid i hjemmet jobber de likevel i snitt en halvtime mer per dag enn menn i rike land. Kvinner i utviklingsland jobber i snitt hele 50 minutter mer enn mannen hver dag.

I yrkeslivet er mannsdominansen kraftig: Hele 77 prosent av menn i yrkesaktiv alder har lønnet arbeid, mot bare en av to kvinner. Her skiller deler av Asia og Nord-Afrika seg negativt ut med det største kjønnsgapet. Kvinner i fulltidsjobb tjener gjennomgående bare 70–90 prosent av hva menn gjør.

Et lovende tegn for framtidig likestilling er at langt flere land har innført svangerskapsperm de siste 20 årene. Over halvparten av alle land tilbyr minst 14 ukers mammaperm, og 48 prosent av alle land gir også far en mulighet til småbarnsperm.

LES OGSÅ: Slik endret finnene skolene etter massakrene

Kvinner lever lenger

På verdensbasis er det rundt 62 millioner flere menn enn kvinner, til tross for at kvinner i gjennomsnitt lever fire år lenger enn menn. De skyldes noe høyere fødselstall for gutter, både på grunn av naturlig seleksjonsprosess over tid, og fordi det i enkelte kulturer prioriteres å bære fram guttebarn.

Oppover i aldersklassene overtar imidlertid kvinnene flertallet. Blant de aller eldste, over 80 år, er seks av ti kvinner. Globalt øker giftemålsalderen både for kvinner og menn: 29 år i snitt for menn, mot 25 år for kvinner. Variasjonen er stor, der nesten annenhver gift kvinne i aldersgruppen 20–26 år i Sørøst-Asia ble gift før fylte 18 år.

De siste drøye 20 årene har antallet barn per kvinne sunket fra 3,0 til 2,5 barn i gjennomsnitt, med et økende antall utenomekteskapelige fødsler. I noen rike land har fødselstallet økt i perioden.

LES OGSÅ: – Jeg vil at vi gamle kan være glad i oss selv

Åtte år lenger levetid

Bare i løpet av de siste 20 årene har den forventede levealder for kvinner steget med åtte år, fra 64 til 72 år. Menn har hatt samme positive utvikling, men fra et lavere nivå, med en forventet levealdersøkning fra 60 til 68 år.

Likevel: Jenter driver mindre fysisk trening enn gutter, og overvekt er noe mer utbredt enn blant menn. Derimot røyker bare 8 prosent av verdens kvinner, mot 36 prosent av menn. Mens bare litt mer enn hver tredje kvinne drikker alkohol, så gjelder det for nesten én av to menn. Unge menn har dessuten en farligere livsførsel: De dør oftere i trafikkulykker, voldshandlinger og selvmord.

Selv om svangerskapsrelaterte dødsfall er redusert med 45 prosent siden 1990, er tallene fortsatt høye i regioner som Afrika sør for Sahara, og kvinner i utviklingsland har større risiko for å bli påført seksuelt overførbare sykdommer, spesielt Hiv.

LES OGSÅ: Hun er årets modigste kvinne

Jenter får mindre utdanning

En jente har i dag mye større sjanse for å få utdanning enn for 20 år siden, men jenter utgjør over halvparten av de rundt 58 millioner barna som ikke får grunnskole. På videregående skole er utdanningsgapet enda større. Spesielt i Afrika sør for Sahara og i Sør-Asia har jentene dårlige muligheter.

Konsekvensene av ulikheten er store: Nesten to tredjedeler av verdens drøye 780 analfabetene over 15 år, er kvinner. Dette gapet har ikke blitt mindre de siste 20 årene.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Utsatt for kjønnsbasert vold

Menn havner oftere i slåsskamp, men kvinner er desidert de hyppigste ofrene for kjønnsbasert vold. Anslagsvis én av tre kvinner opplever i løpet av livet fysisk eller seksuell vold fra en intim partner eller seksuell vold av en ikke-partner.

Mer enn 125 millioner av verdens kvinner er blitt utsatt for kjønnslemlestelse, og i enkelte kulturer i Afrika og Midtøsten rammes åtte av ti jenter av dette. Forekomsten er nå på vei ned blant yngre kvinner

LES OGSÅ: – Mamma og pappa ligger begravet utenfor huset vårt

Alenemødre og eldre kvinner

Kvinner er mer utsatt for fattigdom, spesielt alenemødre og eldre kvinner som lever alene. Det siste gjelder også i Europa, der to av tre fattige over 65 år er kvinner.

Bruk av ved- og kullfyring i matlagingen utsetter daglig millioner av kvinner for helsefarlig inneluft, og tall tyder på at kvinner er mer utsatt enn menn i ekstremvær som flom og hetebølger.

I nesten hvert tredje utviklingsland har ikke kvinner samme arverettigheter som menn, og i fattige land har én av tre gifte kvinner ingen påvirkning på store innkjøp, mens én av ti kvinner ikke engang blir spurt om hvordan penger de selv har tjent skal brukes.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter