Nyheter

Levende folkekirke legges ned

Nettverket som har arbeidet mot vigsel av likekjønnede, har bestemt seg for å avvikle virksomheten.

31. desember 2015 sier Levende folkekirke stopp som aktør i kirkedemokratiet. Det vedtok styringsgruppa på et møte torsdag kveld.

– Legger dere ned Levende folkekirke fordi dere innser at kampen er tapt?

– Nei. Planen vår har hele tiden vært at nettverket bare skulle leve ut 2015. Vi var og er et kirkevalg-nettverk. Når kirkevalget 2015 er over, legger vi ned, sier Øivind Benestad, Levende Folkekirkes talsmann og frontfigur, til Vårt Land.

LES OGSÅ: Håper på ro etter 20 års strid

Levende folkekirke har arbeidet for at Kirkemøtet i Den norske kirke ikke skal vedta en vigsel for likekjønnede. Men Åpen folkekirke, som i motsetning til Levende Folkekirke stilte egne lister ved bispedømmerådsvalgene tidligere i høst, lyktes i få valgt et klart flertall av representanter som vil at homofile og lesbiske skal kunne gifte seg i kirken.

Styreleder Sturla Stålsett i Åpen folkekirke har tidligere gjort det klart overfor Vårt Land at denne organisasjonen blir permanent og at de kommer til å stille egne lister også ved neste kirkevalg.

Vil ikke bli motpol til Åpen folkekirke

– Blir kirkemøte-medlemmene som Levende folkekirke har anbefalt, en alternativ kirkemøte-gruppe til Åpen folkekirke, Benestad?

– Vi kommer ikke til å starte en ny organisasjon som motpol og motpart til Åpen folkekirke. En slik polarisering og oppsplitting ønsker vi ikke å bidra til. Vi ønsker ikke å la oss presse av den strategien Åpen folkekirke velger, for vi tror ikke slike partigrupper bidrar til enhet og fellesskap i Den norske kirke.

LES OGSÅ: Frykter partipolitikk i kirken

Øivind Benestad fastslår at Levende folkekirke over nyttår opphører som kirkevalg-nettverk. Økonomien gjøres opp og styringsgruppa fratrer.

Løst kontaktnett på Kirkemøtet

– Det foreligger ingen planer om en kirkepolitisk organisasjon. Men vi danner et løst kontaktnettverk av oss som er kirkemøte-medlemmer og som mener ekteskapet er Guds ordning for én mann og én kvinne. Dette blir et forum der vi kan dele synspunkter og innspill og støtte hverandre, utdyper Benestad.

Levende folkekirke har vært et nettverk, med en styringsgruppe bestående av både medlemmer i Kirkemøtet og andre.

Styringsgruppa har bestått av bispedømmerådsmedlemmene Øivind Benestad (Agder og Telemark), Ingjerd Bratsberg (Tunsberg), Egil Morland (Bjørgvin) og Marie Klakegg Grastveit, (Stavanger), samt Rolf Kjøde, tidligere generalsekretær i Normisjon og nå leder av Evangelisk Luthersk Nettverk, diakon Bente Pladsen (Tønsberg) og sokneprest Kåre Skråmestø (Oslo).

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

– Kan Levende folkekirke gjenoppstå før kirkevalget om fire år?

– Det er umulig å si hva som kan skje om noen år. Men vi som har ledet Levende folkekirke har ingen konkrete planer om en ny kirkepolitisk organisasjon. Det forutsetter i tilfelle at andre aktører kommer på banen. Det kan ved neste kirkevalg bli en helt ny dynamikk. Da er det for eksempel kanskje ingen samlende sak som gjør at Åpen folkekirke klarer å mobilisere på samme måte som de har gjort i år, svarer Øivind Benestad.

MorFarBarn-stiftelsen trapper opp

Han har i høst vært utlånt fra stiftelsen MorFarBarn til en 40-prosentstilling i Levende folkekirke. Styret i MorFarBarn ønsker nå at Benestad skal gå opp i en 60 prosent-stilling som daglig leder i den stiftelsen.

LES OGSÅ: Ingen snarvei til vigsel for homofile

MorFarBarn-stiftelsen arbeider for «å forsvare ekteskapet som en samlivsinstitusjon mellom mann og kvinne» og «forsvare barns rett til sin mor og far».

Evangelisk luthersk nettverk vil gi råd

Evangelisk luthersk nettverk i Norge består av organisasjoner og lutherske frikirker. Dette nettverket, med Rolf Kjøde som styreleder, var også samlet torsdag. På møtet ble situasjonen etter kirkevalget og Bispemøtets vedtak forrige uke om likekjønnede ekteskap drøftet.

– Det er enighet i nettverket om at vi ikke deler biskopenes vurdering av at spørsmålet om likekjønnede ekteskap ikke har kirkesplittende karakter. Vi kommer til å samles igjen for å gi et innspill til felles veiledning i dagens kirkelige situasjon, sier Kjøde til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter