Nyheter

Leter etter slektskap hos Abrahams barn

Jødiske, kristne og islamske doktriner har utviklet seg i gjensidig kontakt med hverandre, ifølge professor i islamske studier, Georges Tamer.

– Religiøs tro er ikke bare en overfladisk erklæring. Dersom du kan vise hvor l­ikhetene og forskjellene er, og hvorfor det er slik, bidrar det til freds­bygging. Slik ønsker vi å motvirke ­radikalisering, sier ­Georges ­Tamer, leder institutt for orientalsk filologi og islamske ­studier på Friedrich-Alexander-­Universität Erlangen-Nürnberg, Tyskland.

Tamer leder det ­nyopprettede forskningsprosjektet «Key ­Concepts in Interreligious ­Discourses», som har som mål å analysere nøkkelkonsepter i jødedom, kristendom og islam.

Over en serie konferanser vil forskerne ta for seg konsepter som «mennesket», «seksualitet», «kropp», «sjel», «vold» og «rettferdig krig».

Første konferanse ble ­avholdt onsdag til fredag forrige uke, der en rekke ­verdensledende ­eksperter innen studier av ­kristendom, jødedom og islam deltok.

LES MER: Fredsmegleren Abraham

Religiøs arkeologi

Ifølge ­Tamer er formålet med prosjektet å «grave dypt» ned i den teologiske og filosofiske tradisjonen til de abrahamittiske religionene. Forskerne ønsker også å mot­virke at religion blir brukt som et instrument i krig og ­konflikter, ved å promotere interreligiøs ­dialog mellom de tre religionene.

– I store deler av verden er ikke de tre religionene en ­faktor som skaper fred, men krig og konflikt. Vi ønsker å bidra til et inter­religiøst felleskap, basert på kunnskapen om «den andre», sier Tamer.

Gjensidig påvirkning

Ifølge Tamer kan ett og samme konsept forstås på svært ulik måte innad i de tre abrahamittiske­ ­religionene.

Ett eksempel på et slikt konsept er ideen om «skriften». De tre abrahamittiske religionene har hver sine skrifter, men hver enkelt religion har totalt forskjellige forståelser av hva slags ­status skriften har.

I ortodoks islam forstås Koranen som Guds ord, åpenbart til profeten Mohammed. De kristne tror derimot at Bibelen er skrevet av mennesker.

I jødedommen er skriften ­basert på Toraen, historiske bøker og profetiske bøker. Jøde­dommen har dermed et syn på skriften som plasserer seg ­mellom den islamske og den kristne forståelsen, ifølge Tamer.

– Det er interessant å spørre seg: Hvordan ville jødedommen, islam og kristendommen vært uten de andre tradisjonene? De har vært i kontakt og påvirket hverandre hele tiden, sier han.

LES MER: – Kristne er Midtøstens håp

Forandret liturgi

Tamer ­mener den kristne bønnen er et interessant eksempel som viser at det har vært gjensidig påvirkning mellom de abrahamittiske religionene.

De fleste vil nok kjenne til den kristne bønnen som starter ved å påkalle «Faderen, Sønnen, og Den hellige ånd. Amen». ­Ifølge Tamer har arabiske kristne lagt til tre ord i slutten denne ­formelen. De sier også: «... den ene Gud.»

– Dette er en utvikling i kristen liturgi som understreker at den kristne treenigheten ikke er tre forskjellige guder, men én Gud. Dette er en artikulering av en sentral teologisk idé i kristendommen, skapt i en muslimsk sammenheng, sier han.

Gjensidig innflytelse.

Ifølge professoren finnes det også kristne skrifter fra Middel­alderen som ikke ­kunne blitt skrevet uten påvirkning fra ­islam. Denne islamske inn­flytelsen ­strekker seg helt til vår tid.

Det andre Vatikankonsil ble holdt i fire sesjoner fra 1962 til 1965. Her fornyet Den katolske kirke flere av sine praksiser.

– Det andre ­Vatikankonsilets aksept av andre religioner som guddommelige ­åpenbaringer, kom som følge av kristen­dommens kontakt med islam, ­hevder Tamer.

– Hvorfor skal ikke-r­eligiøse europeere bry seg om dette ­forskningsprosjektet?

– Europeiske samfunn er ­basert på verdier som er ­religiøse, men som har blitt overført til­ ­sekulære termer. For eksempel er menneskerettighetene i bunn og grunn et teologisk konsept, oversatt til en filosofisk sekulær terminologi, sier han.

LES MER: – Fremmedkrigere er dypt religiøse

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter