Religion

Leser aldri fra Bibelen i muslimske begravelser

Det kan leses fra Koranen i en kirkelig begravelse, men det er ikke mulig å lese fra Bibelen i en muslimsk begravelse, ifølge muslimsk begravelsesbyrå.

Bilde 1 av 3

Det er tydelige retningslinjer for hvordan kroppen skal vaskes og svøpes i en muslimsk begravelse. Ved selve gravleggingen ber de frammøtte på en bestemt måte og kisten senkes på en bestemt måte. Dette er bare noen av mange faste ritualer.

– Disse reglene er ufravikelige, og slik vil det alltid være, sier daglig leder i det muslimske begravelsesbyrået Al-Khidmat, Ghulam Abbas.

LES MER: Flere muslimer begraves i norsk jord

«Hybride» begravelser

Mens det i Den norske kirke debatteres om det skal være mulig å lese fra Koranen eller be en muslimsk bønn i en kirkelig begravelsesseremoni, står forløpet i en muslimsk begravelse fast. Pårørende kan ikke ta ut eller legge til religiøse ritualer.

– Men vi har vært borti tilfeller der pårørende velger en muslimsk begravelse i tillegg til en kirkelig seremoni, fordi avdøde hadde mange norske venner, sier Abbas.

– Er det flere tilfeller av kombinerte muslimske og kristne begravelser nå enn før?

– Det er vanskelig å si. Det skjer i ny og ne. Men vi har ingen belegg for å spå om dette vil bli vanligere i framtiden.

LES OGSÅ: Slik vil biskopene ha det – dette bildet gikk verden rundt

Men det finnes også eksempler på at nordmenn tilpasser seg.

– For en stund siden hadde vi et tilfelle der en etnisk norsk familie spurte om hjelp til å stelle i stand en muslimsk begravelse. De gikk inn for å respektere avdødes muslimske syn fullt ut og droppet den kirkelige seremonien, sier Ghulam Abbas.

LES MER: Veganisme anerkjent som livssyn

– Kulturen kan endres

Vårt Land har tidligere skrevet at muslimske gravferdstradisjoner fornorskes, ifølge seniorforsker ved Holocaust-senteret i Oslo, Cora Alexa Døving. Dette handler imidlertid ikke om religiøse ritualer som endres, men om kulturell tilpasning.

– Muslimer har i økende grad begynt å holde minnetaler om avdøde, bruke blomster i begravelser og ha minnesamvær etter begravelsen.

Fortsatt er det slik at kvinner ikke får delta i selve gravleggingen av den avdøde i en muslimsk begravelse i Norge. De kan likevel være tilstede på gravlunden dersom de holder en viss avstand.

– Saken er betent på grunn av den sterke likestillingen i Norge. Men det finnes hundrevis av kulturer som har kjønnsdelte oppgaver, og det er en 
del av trosfriheten, tilføyer Døving.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion