Nyheter

Lengter alle etter Gud?

Det vakte sterke reaksjoner da Per Arne Dahl skrev at han sliter med å respektere mennesker som ikke lengter etter Gud. Kristne må ikke bruke lengsel som synonym på Gud, mener Eskil Skjeldal.

– Kristne må passe på at de ikke klistrer ordet Gud på fenomenet lengsel. Da blir all opplevd lengsel tolket som en grunnleggende lengsel etter Gud. Det synes jeg er en arrogant holdning, sier­ ­Eskil Skjeldal.

I Drammens Tidene diskuteres det hett etter at biskop Per Arne Dahl rundt nyttår skrev at han «sliter med å respektere mennesker som ikke lengter etter Gud».

Evighet i menneskets hjerte?

Biskopen skrev videre: «Noen tror ikke på Gud og savner ham heller ikke. Jeg innrømmer at jeg sliter med å gjøre det jeg avgjort ønsker å gjøre: å respektere til fulle mennesker som kjenner det sånn. Problemet mitt er at mange av de som ikke tror på Gud likevel ofte gir han skylden for så mye av det som skjer av vondt i verden. Men jeg øver meg på å respektere de som benekter en Gudstro, og som samtidig sier at de ikke savner ham».

Han har siden møtt motstand i avisens debattsider, blant annet av Diana Hoff, som forklarer at hun ikke lengter etter Gud: «Nå har jeg levd som ateist i mesteparten av mitt liv, det har ikke vært noe savn, tvert imot var det en befrielse å ikke måtte gruble over disse problemene».

– Uheldig

Dahl forstår reaksjonene på formuleringen om lengsel, men mener sitatet har blitt tatt ut av sin kontekst.

– Jeg sier jo også at jeg respekterer dem som ikke lengter etter Gud. Det var en uheldig formulering fra min side, men jeg forsøkte å være ærlig. Jeg opplever at det er mange som sier de har vanskeligheter med å tro på en Gud som tillater det vonde, samtidig som de benekter Guds eksistens. De klandrer Gud, samtidig som de ikke tror på ham. Det synes kan være krevende å forholde seg til, forklarer Per Arne Dahl.

Han mener likevel lengsel er en essensiell del av menneskets åndelighet.

– Lengsel sier noe sant og verdig om hva et menneske tror og håper på, og mennesket er på sitt ærligste når det uttrykker sine lengsler. I et dikt beskriver Hans Børli hvordan «lengselen legger en blå kongekappe over tiggerens magre skuldre». Kirken bør være et rom der mennesket kan komme til med disse lengslene.

LES OGSÅ: Hørselsproblemene er en viktig grunn til at Per Arne Dahl går av som biskop for Tunsberg bispedømme til sommeren.

– Lengtet meg syk

Kirkefaderen Augustin skrev i det 4. århundre: «Du har skapt oss til deg, Gud, og vårt hjerte er urolig inntil det finner hvile i deg». Teologen og forfatteren C. S. Lewis forteller om hvordan en enorm lengsel etter himmelen for ham ble et slags gudsbevis. Slik det finnes mat for den sultne, finnes himmelen for den lengtende, mente han.

Lengter alle mennesker etter Gud? Og hva er lengsel?

Eskil Skjeldal fortalte i fjor om sin vei bort fra den kristne tro, med boken Eg slepper deg utan at du velsignar meg. Her beskriver han sin desperate lengsel etter tegn fra en Gud han til slutt ikke lenger ville tro på. Skjeldal er kritisk til biskop Dahls bruk av lengselsbegrepet.

– Slik jeg oppfatter det, bruker Per Arne Dahl religion som et slags løfte om trøst når han sier at for kristne blir åndelige lengsler oppfylt. Men slik er det ikke. Alt går ikke bra til slutt og livet kan være en stor skuffelse, også for kristne. Jeg lengtet meg syk, jeg, men Gud oppfylte ikke min åndelige lengsel, sier han.

Skjeldal får støtte fra religionspsykolog Kari Halstensen ved Modum Bad.

– Jeg deler Skjeldals eksistensielle forståelse av lengsel, der mennesket er evig lengtende og letende. Jeg har arbeidet med mange hvis dypeste lengsel er å bli frigjort fra en Gud som er vanskelig å forholde seg til, sier hun.

Halstensen forstår hvorfor lengselsdebatten har blitt så opphetet.

– Lengsel er på mange måter et avtrykk av vår innerste identitet, fordi den uttrykker våre dypeste følelser, ønsker og frustrasjoner. Den er derfor en svært skjør del av vår menneskelighet, sier hun.

Emosjonelt gudsbilde

Halstensen forklarer hvordan lengsels-begrepet i religionspsykologien blir regnet som en viktig del av vårt emosjonelle gudsbilde.

– Følelser som lengsel spiller en viktig rolle i vår relasjon til Gud. Jeg pleier å si at mennesket forholder seg til én Gud i tanken, og én i følelsene. Gjennom tanken velger du et livssyn og et gudsbilde og tror på det. Samtidig har du et relasjonelt forhold til Gud, men siden ingen kjenner Gud, fyller du inn gudsbildet ditt med erfaringer fra andre relasjoner. Og disse er fulle av følelser, sier hun.

Nære relasjoner, og særlig de aller tidligste, blir dermed avgjørende for ens gudsbilde. Halstensen beskriver hvordan forholdet mellom tanken og følelsenes Gud ofte kan være konfliktfullt.

– Man kan for eksempel velge en teologi som beskriver en kjærlig og raus Gud, samtidig som man bærer på en følelse av Gud som uforutsigbart og streng, forklarer hun.

LES OGSÅ: Eskil Skjeldal er ikke lenger prest. Han har mistet troen.

Ulik form for hvile

Personlige erfaringer er altså avgjørende for hvilket gudsbilde du har, eller for hvorvidt du lengter til eller vekt fra Gud. Men likevel. Kan man snakke om en allmenngyldig lengsel hvis man tror alle mennesker er skapt av Gud, slik Augustin sa det for 1600 år siden? Er det en evighet i menneskenes hjerter?

Kan man som kristen si at alle menneskelige lengsler bunner ut i lengselen etter Gud, ­biskop Dahl?

– Augustin sier at mennesket er urolig til det finner hvile hos Gud. Dette må vi holde fast med, enten Augustin sikter til en hvile her og nå, eller til en evig hvile. Men samtidig må vi snakke respektfullt om menneskets frihet til å bli tatt på alvor i sin forståelse av at Gud ikke eksisterer. Her må vi holde to tanker i hodet på én gang. Jeg har ikke rett til å si at alle mennesker lengter etter Gud, men jeg kan si at Gud lengter etter alle mennesker, sier Dahl.

– Hva er lengsel, Eskil Skjeldal?

– Lengsel kan kanskje oppleves likt av mange mennesker, men man bruker ofte forskjellige begreper for å beskrive hva man faktisk lengter etter. Kristne sier de lengter etter Gud, andre vil si de lengter etter tilhørighet eller en følelse av samstemthet med omgivelsene.

Kompasspil

Religionspsykolog Halstensen mener ikke lengsel oppleves likt for alle, men tror heller ikke det er kun en individuell følelse.

– Jeg tror alle mennesker lengter, men det er noen mennesker som distanserer seg fra egen lengsel. Men mennesker deler gjerne opplevelsen at vi lever i en ufullkommen verden, og lengselen etter en verden med mindre angst, ensomhet og smerte; en slags kompasspil mot en annen virkelighet.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter