Nyheter

Legger ned kirke og starter opp på nytt

Filadelfiakirken Oslo – Pinsebevegelsens fremste utstillingsvindu – lanserte søndag sin første menighet ut ifra «flerstedkirke»-tenkningen.

STOKKE I VESTFOLD: Lillestrøm pinsemenighet la nylig ned sin egen selvstendige virksomhet og koblet seg på Filadelfiakirken i Oslo.

– Hva skjer nå, pastor Andreas Hegertun?

– Et nytt lederskap skal bygge opp en ny kirke. Målet er å nå unge familier og andre i Lillestrøm som nå ikke går i en kirke. Folk der skal være trygge på at man er en del av samme storfamilien, og de skal kjenne igjen visjoner og profil fra storfellesskapet i menigheten i Oslo sentrum.

LES MER: Pinsevennene bygger samme menighet på flere steder

I startfasen

Hegertun understreker at Filadelfiakirken i Oslo er helt i startfasen med å sette denne tenkningen ut i livet:

– Hva drømmer dere om?

– At alle som bor i Stor-Oslo skal ha tilbud om et attraktivt kristent fellesskap nær der de bor, der de med frimodighet kan invitere sine naboer med.

LES MER: Pinsepastor Halldorf advarer mot å bytte kirke

– Ikke best å stå alene

– Hvorfor tror du på «flerstedskirke»-modellen?

– I Pinsebevegelsen har vi hatt et ideal om helt selvstendige menigheter. I dag ser vi at det ikke nødvendigvis er det beste. Hvis en menighet blir for liten og for mye stående for seg selv, klarer den ikke å svare på utfordringene fra et mer moderne samfunn.

LES MER: – Pinsevennene skuslet bort potensial, mener forsker

Rask spredning

Hegertun var i høst på studiereise i USA for å se på fenomenet som på få år har spredt seg i evangelikale og pinsekarismatiske kretser: I dag skal det være mer enn 5.000 såkalte «multisite-churches» i USA.

– Grunntenkningen er at en kirke må være lokal, for å være et relevant tilbud for mennesker som vanligvis ikke går i kirken. Aktive kristne kan gjerne kjøre en halv time til sentrum i en by for å være med på gudstjeneste. Men de får ikke med seg sine ikke-kristne naboer. Samtidig er man opptatt av hvordan man kan få en synergieffekt ut av det som fungerer godt i store menigheter. Krav til kvalitet i menighetsarbeidet er større enn før, mener pinsevenn-pastoren som også er pressetalsmann for lederrådet i Pinsebevegelsen i Norge.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter