Kirke

Legger klare føringer for høgskole

NLA-eierne advarer mot at høgskolens teologiutdanning skal gå i samme «liberale retning som MF». – Vi kan ikke lage noe formel for hvem vi ansetter, sier NLA-­rektor.

– NLA er eid av konservative misjonsorganisasjoner i lekmannsbevegelsen. Derfor mener jeg de både kan og bør ta den ledige posisjonen som et bolverk mot liberal teologi og bli det nye MF, sier Petter Olsen, redaktør for Sambåndet, Indremisjonsforbundet (ImF) sitt hovedorgan.

Han viser til at NLA Høgskolen i Bergen har mål om å starte full presteutdanning i 2020. Tidligere har teologistudentene her måttet ta det siste halvåret ved en annen institusjon.

Olsen mener det er en utmerket anledning for NLA til å ta den posisjonen som teologisk utdanningsinstitusjon for konservative kristne som han mener MF vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn har gitt fra seg.

LES OGSÅ: Skolen ble startet som en protest mot statens håndtering av kristendomsfaget. I dag følger NLA Høgskolen offentlige læreplaner og får penger fra staten.

«Nye MF»

I et innlegg på Sambandets nettsider skriver Olsen at MF de siste tiårene har gått bort ifra å være det de ble bygget for å være: «et teologisk fakultet på teologisk konservativ grunn» og viser til at «ansatte ved MF står fritt til å stå for den teologien de står for».

– Derfor sier jeg rett ut at det er noen teologer som NLA ikke kan ansette fordi de vil påvirke dem på samme måte som visse ansettelser har påvirket MF, og dreid dem vekk fra den posisjonen de har hatt.

Vidar Hånes, rektor ved MF, mener Olsen tolker utviklingen på MF «litt vel kritisk», men skjønner hvor kritikken kommer fra.

– Der man før tenkte MF skulle fremme et spesielt bibelsyn har en del i disse organisasjonene blitt skuffet fordi vi har latt ansatte med andre syn – særlig i spørsmålet om likekjønnet vigsel – fremme det offentlig. Han har rett i at det ikke har vært et hovedanliggende for MF å være et «bolverk mot liberal teologi» de siste årene.

Hånes understreker at de ønsker teologiutdanningen ved NLA velkommen, og er glad for at det kan gjøre det lettere for enkelte å studere teologi.

En forskjell mellom MF og de andre kristne høyskolene er at MF alltid har vært selveiende, men tidligere hadde et forstanderskap der ledere av de kristne­ organisasjonene satt. Nå er MF derimot helt uavhengig. NLA eies derimot av organisasjoner som har et representantskap, og velger styremedlemmer som har direkte påvirkning på skolens utvikling.

– Det er ikke så lett å være en vitenskapelig høyskole og legge bånd på de ansatte. De som jobber på NLA har også denne utfordringen. Jeg tolker Olsens kommentar som en advarsel fra ImF til NLA om å sikre at NLA ikke kommer i det samme «uføre» som MF, sier Hånes.

LES OGSÅ: 10 prosent av framtidens grunnskolelærere går på kristne høyskoler.

‘Katastrofalt’

Olsen bekrefter at NLA-eiere står for et «klassisk bibelsyn» som han mener NLA bør etterleve, spesielt nå som de får en fullverdig presteutdanning.

– Mitt inntrykk er at NLA ikke har brukt disse mulighetene så langt. De virker redde for å skubbe bort aktuelle søkere, både studenter og fagfolk.

Hva vil skje dersom dere eiere observerer at NLA går i samme retning som du opplever at MF har gjort?

– Det ville blitt katastrofalt. Jeg tror i alle fall at engasjementet for NLA og motivasjonen for å oppfordre ungdommer fra organisasjonen til å søke dit ville blitt drastisk redusert.

Olsen får støtte fra generalsekretær i NLM, Øyvind Åsland.

– Hvis NLA sin profil blir veldig endret i liberal retning, så mister de i alle fall mye av støtten blant folkene i organisasjonene som har vært med å gi penger, be for institusjonen og hatt et sterkt engasjement for den. Men jeg har tro på at NLA vil klare å drive seriøst akademisk arbeid på et tydelig verdigrunnlag.

Ingen formel

Erik Waaler, rektor ved NLA, understreker at NLA har en klassisk konservativ posisjon når det gjelder bibelsyn.

– Når vi driver undervisning på høgskolenivå må vi få med bredden i hva som foregår i de ulike fagene, men det er ikke til hinder for at vi utformer vårt eget verdigrunnlag som blant annet sier at Bibelen er høyeste autoritet når det gjelder tro og liv, sier Waaler.

Han understreker at ansettelser vurderes i hvert enkelt tilfelle, og at man ikke kan «lage noe formel» for det.

– Men i stillingsutlysningene søker vi etter folk som kan identifisere seg med NLA Høgskolens verdier.

Vil man se teologer med såkalt «begge syn» på NLA i 2020?

– Vi har en rekrutteringspolitikk som vi følger og en retning på det vi gjør. Å snakke om to syn er likevel en forenkling. Det vil være nyanser mellom ulike ansattes syn slik det også er mellom høgskolens eierorganisasjoner. Vi ønsker oss ansatte som identifiserer seg med høgskolens verdigrunnlag. Utover det synes jeg det er mer utfordrende å si spesifikt hva de enkelte teologene­ skal mene om enkeltforhold, svarer Waaler.

Generalsekretær i NMS, Jeffrey Huseby, mener det er viktig at styret på NLA er innforstått med eiernes ønske for skolens profil.

– NMS ønsker et NLA med en klassisk teologi der troen på 
Jesus som verdens Frelser og Herre er det helt sentrale. Uten dette synet mister vi grunnlaget for misjon.

– Er du enig med Olsen i at ­eiernes engasjement vil bli «drastisk redusert» dersom skolen velger en annen retning?

– Dersom utviklingen går i feil retning, har eiere og 
styret ikke gjort jobben sin, svarer 
Huseby.

---

NLA Høgskolen

  • Privat, kristelig høgskole.
  • I 2017 hadde NLA 2500 studenter og omlag 200 ­ansatte fordelt på NLA ­Bergen, NLA Gimlekollen i Kristiansand og NLA ­Staffeldtsgate i Oslo.
  • Fra 2020 ønsker NLA å tilby full presteutdanning.
  • Eies av: Den Evangelisk Lutherske Frikirke, Det Norske Misjonsselskap, Norsk Luthersk Misjonssamband, Normisjon, Indremisjonsforbundet, Søndagsskolen Norge og Norges Kristelige Student- og skoleungdomslag.

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke