Nyheter

Leder Høyres utvalg for funksjonshemmede: – KrF må slutte å dytte oss foran seg i kampen for streng abortlov

Utvalget HøyreFUNK for personer med funksjonsnedsettelse i Høyre ønsket at Høyre skal programfeste at kampen for mangfold ikke skal skje gjennom innskrenking i abortloven. Utvalgets leder Oskar Eikeseth går hardt ut mot KrFs retorikk rundt paragraf 2c i abortloven.

(Gardermoen): Som i andre partier er det et rikt utvalg av utvalg og underorganisasjoner for spesifikke grupper i Høyre. Et av de nyeste er HøyreFUNK, et utvalg med og for personer med funksjonsnedsettelser i Høyre. De har kommet med flere forslag de ønsker å få inn i prinsipprogrammet.

Et av dem er et tydelig stikk til KrF og Erna Solbergs åpning for å endre abortloven under forhandlingene i vinter: «Arbeidet for et mer inkluderende og raust samfunn med plass til alle bør ikke skje gjennom innskrenkninger i abortrettigheter.»

Vil synliggjøre

– Vi mener at Høyre alt har et standpunkt når det gjelder abort og 2c, som vi vedtok i fjor. Vi ønsker nå å synliggjøre hva Høyre mener. Det syns jeg velgerne fortjener å vite, spesielt i kjølvannet av den store debatten i høst og vinter, sier utvalgets leder Oskar Eikeseth.

Forslaget ble avvist på landsmøtet, sammen med all annen politikk som gjaldt reproduktive rettigheter og bioteknologi – argumentasjonen for dette er at Høyre vedtok politikk på området i fjor. Men forslaget fra HøyreFUNK sender likevel et tydelig signal. Eikeseth sier flere i utvalget har reagert på debatten om paragraf 2c i abortloven. Utvalget skulle gjerne sett at debatten om funksjonshemminger handlet om dem som alt er født.

– Vi syns at saken har kommet uheldig ut. I stedet for å diskutere de virkelige utfordringene personer med funksjonsnedsettelser opplever i dag, ender man med en abortdebatt og en diskusjon om foreldres valg, sier Eikeseth.

LES OGSÅ: Sentrumskvinner i kvinnetog for første gang: – Provosert over abort som forhandlingskort

Paragraf 2c i abortloven fastslår at kvinner kan få innvilget abort etter uke 12 dersom «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet». Dette blir behandlet i en nemnd.

Hardt ut mot KrF

Eikeseth er ikke nådig mot Ropstad og KrFs retorikk rundt det såkalte sorteringssamfunnet:

– Man kan ikke skyve funksjonshemmede foran seg i kampen for en strengere abortlov. At KrF ønsker en innstramming er en ærlig sak, men de kan ikke si at alle som er uenige med dem ønsker et sorteringssamfunn. Det er det jeg reagerer på, sier han.

LES OGSÅ: KrF-seire om eggdonasjon og abort varsler storm

Eikeseth mener personer med funksjonsnedsettelser burde ha kommet mer på banen mens debatten pågikk.

– Jeg tror at vi, og mange andre handikappede, ikke var tydelige nok mens debatten sto på. Handikapforbundet har jo tidligere sagt at de mener kampen mot sorteringssamfunnet ikke skjer i kvinnens livmor, men i samfunnet etter at barnet er født, sier Eikeseth. Han er opptatt av å formidle at det handler om holdningsarbeid hver dag.

– Vil reverseres uansett

Eikeseth tror uansett en seier til KrF i 2c-saken kun ville vært midlertidig. Han peker på at det ikke er flertall for denne endringa på Stortinget.

– Om man strammer inn abortloven vil man sannsynligvis uansett reversere dette senere. Om man hadde fjernet paragraf 2c ville den trolig ha kommet tilbake i lovverket senere. Løsninga er ikke å fjerne 2c, men å skape et mangfoldig samfunn med gode ordninger, sier han.

LES OGSÅ: 7 av 10 kvinner fortsetter svangerskapet tross sykdom hos fosteret

Utvalgslederen mener KrF har lite troverdighet når de snakker om inkludering.

– Jeg syns det er gøy å se KrF, som snakker så mye om at de er for et varmt og inkluderende samfunn, samtidig som de har så store problemer med å støtte homofile og deres kamp. At for eksempel Ropstad ikke vil gå i Pride er oppsiktsvekkende, fra et parti som sier de er opptatt av inkludering, mener han.

Eikeseth og utvalget er på møtet også blant annet opptatt av vergemålsordninga og like muligheter uansett funksjonsevne. Han er fornøyd med at Høyre har tatt inn en god del om funksjonsevne i prinsipprogrammet som skal behandles i helga.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter