Nyheter

– Lav lønn gir voldtekter

Soldater i den kongolesiske hæren begrunner sine voldtekter med lav lønn, seksuelle behov og krav om å leve opp til forventninger om militær maskulinitet.

Mangeårige kriger og konflikter i DR Kongo har krevd millioner av liv og enorme lidelser. Blant annet har opprørere og militæret stått bak utstrakt seksualisert vold.

Viser til av lønn

– Soldater i den kongolesiske hæren omtaler seksuelle overgrep utført av kongolesiske soldater som et utslag av at de har lav lønn, og dermed ikke har råd til medgift eller kjøp av prostituerte for å tilfredsstille sitt seksuelle begjær, sier Nora Mehsen til Vårt Land.

I sin masteroppgave ved Universitetet i Oslo, omtalt i Uniforum, har hun dybdeintervjuet soldater i den kongolesiske hæren, og sammenlignet dette med en kampanje i vestlig bistandsregi for å endre soldatenes holdninger om seksualisert vold.

Flere soldater gav uttrykk for at kongolesiske soldaters bruk av seksuell vold langt på vei var legitim, ettersom de var sendt ut i væpnet kamp for staten med lav lønn, og uten adgang til arenaer der de på ordinær måte kunne skaffe seg seksualpartnere. Konsekvensen var utstrakt bruk av voldtekter.

LES OGSÅ: FN-soldater skal beskytte, men begår overgrep

Fienden drevet av ondskap.

De kongolesiske soldatene hadde en langt mer fordømmende holdning til rwandiske opprøreres bruk av seksualisert vold. De viste til grovheten i fiendens overgrep, som penetrering av kvinners kjønnsorganer med våpen.

– Fiendens voldtekter ble beskrevet som ondskap og en del av deres krigsstrategi. Overgrep utført av kongolesiske soldater forklarte de langt vei ut ifra deres vanskelige levekår, og behovet for å leve opp til visse krav om en militarisert maskulinitet. Med våpen og uniform kunne de lettere benytte makt for å skaffe seg sex som bekreftet denne maskuliniteten, sier Mehsen.

Hun understreker at soldatene ikke var stolte over slike overgrep, men at flere mente dette var en legitim måte å få sex på, gitt de elendige forholdene.

Plyndrer sivilbefolkningen

Overgrepene begrenser seg ikke til seksuell vold. Mangel på penger og mat fremmer tyveri og plyndring av sivile.

– En av soldatene sa: Vi vet ikke hva vi dør for. Soldatene gav uttrykk for frustrasjon over å måtte stjele for å overleve. Jeg tror bedre lønninger og levekår kunne bidratt til å begrense både slike og andre overgrep som soldater utfører når de opplever desperasjon og urettferdighet, sier Mehsen.

Hun tror likevel ikke høyere lønn ville stanset overgrepene:

– Dette må også møtes med et bredt sett av andre virkemidler, blant annet en styrket opplæring, sikkerhetssektorreform og et bedre system for å holde de som utøver overgrep ansvarlige for sine handlinger.

LES OGSÅ: Den kongolesiske legen hjelper voldtatte med livet som innsats

Vil bruke prostituerte

Mens soldatene gir uttrykk for at bedre lønn og tilgang til prostituerte ville forhindre voldtekter og dermed skåne sivile for overgrep, mener Mehsen at det er en veldig dårlig løsning å legitimere adgang for prostituerte til soldater:

– Det er en fallitterklæring å akseptere holdninger om at man ha sex og ikke kan kontrollere sine lyster. I tilfeller hvor volden ikke er en del av en krigsstrategi, handler det snarere om at man må utvise profesjonalitet og militær disiplin, og vite hvor grensen går mellom moralsk legitim og illegitim atferd, sier Nora Mehsen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter