Nyheter

Lar oljen slippe unna

Den første store energimeldingen på 17 år kommer til å holde oljeindustrien helt utenfor. Miljøorganisasjoner reagerer sterkt.

Både miljøorganisasjoner og Vårt Land får nå bekreftet at olje- og energiminister Tord Lien ikke vil gjøre oljeindustrien til noe tema i den kommende energimeldingen som Stortinget skal behandle senere i vår.

Reaksjonene er sterke. Organisasjonene hadde nemlig håpet at meldingen kunne være et veikart i å nå klimamål. Nettopp fordi oljebransjen står for de største klimagassutslippene, burde den være en naturlig del av den nye energiplanen, mener de.

– Å lage en energimelding uten å nevne olje og gass, blir som å lage en nasjonal transportplan uten å snakke om veibygging, sier Heikki Holmås (SV), medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Bellona oppgitt

Bellona er skuffet og mener at energimeldingen burde tatt et oppgjør med «elefanten i rommet».

– Verden trenger tross alt utslippskutt, ikke utredninger skrevet med skylapper på, sier Lene Hodge, rådgiver i energieffektivisering i Bellona.

LES MER: Nå må det offentlige tenke miljø når de kjøper inn

Hodge viser til at regjeringens arbeid med å utarbeide en ny energimelding ble varslet allerede i regjeringserklæringen fra Solberg-regjeringen høsten 2013. I denne lovet regjeringen å legge frem en helhetlig energipolitikk, hvor energiforsyning, klimautfordringer og næringsutvikling ses i en sammenheng.

– Derfor er vi oppgitt over at energiministeren nå har gitt signaler om at oljeindustrien ikke vil bli tema for energimeldingen, sier Hodge.

Det bekreftet også Olje- og energidepartementet overfor Vårt Land. I en e-post heter det: «Det legges ikke opp til å behandle petroleumspolitikken i denne meldingen».

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Regjeringen kommenterer ikke innhold i stortingsmeldinger før de har passert statsråd på Slottet.

«Forferdelig dumt»

Vårt Land har vært i kontakt med en rekke av de store miljøorganisasjonene. De deler i stor grad Bellonas reaksjoner.

– Vi synes det er forferdelig dumt at meldingen ikke skal diskutere den største energiproduksjonen i Norge, nemlig olje og gass. Forbrenningen av olje og gass som produseres i Norge, gir utslipp som tilsvarer mellom 1, 5 og 2 prosent av verdens samlede CO2- utslipp, påpeker Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

LES MER: Staten velger pris fremfor miljø

Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom, mener det nå blir feil å kalle den nye energimeldingen helhetlig, som regjeringen jo lovet.

– Den er langt fra helhetlig. Jeg synes det er spesielt at regjeringen skal snakke om fornybar energi, men uten å adressere det største problemet vi har, nemlig utslippene i oljesektoren, sier hun.

Avgjørende test

Jon Bjartnes, klima- og energisjef i WWF (World Wildlife Fund), mener det gir liten mening å beskrive Norge som energinasjon flere tiår frem i tid uten å komme inn på endringer i olje- og gassektoren.

– I fremtiden skal Norge bli et fornybart samfunn. Utslippene må ned, også i petroleumssektoren. Det må bety elektrifisering av flere plattformer, i kombinasjon med mer satsing på havvind. Energimeldingen blir en avgjørende test på om regjeringen klarer å omsette ambisjoner om grønt skifte til konkrete resultater, sier Bjartnes.

LES MER: Vi spiser dobbelt så mye kjøtt- vil forby dumpingpriser

Energimeldingen er en av de store sakene som Energi- og miljøkomiteen skal behandle på Stortinget utover våren. Regjeringen har varslet at meldingen vil være klar i april.

Grønne veivalg

Venstres Ola Elvestuen er leder i Energikomiteen. Venstre kan være nøkkelen regjeringen trenger til å få støtte for veivalg i meldingen.

Elvestuen mener at i alle fall energiproduksjonen i selve oljesektoren bør være en del av den nye planen.

– For det er der de største utslippene er i dag, påpeker Elvestuen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter