Nyheter

Lar barn bære kister på ordentlig

Tanken om at barn må skjermes for det som skjer i begravelser er utdatert, ifølge Jan Willy Løken i Jølstad begravelsesbyrå. Barn som bærer kisten er ikke uvanlig, forteller han.

– Det er ikke mange tiår siden man skulle skjerme barn fra begravelser og det å se en kiste. Nå tenker vi annerledes om det. Å få være delaktig under begravelser er sunt og bra for barns sorgprosess, sier administrerende direktør Jan Willy Løken i begravelsesbyråkjeden Jølstad.

– Fantasier er i all hovedsak verre enn realiteten når man har med død å gjøre, mener han.

Vårt Land skrev i går om elever på 4. trinn i Gjerdrum kommune som hvert år besøker den lokale kirken for å lære om død, tap og sorg. Under temadagen har barna fått bære en tom kiste ut av kirken, noe lokalpolitiker Ingrid Kristiansen (Ap) reagerer kraftig på:

– Jeg synes rett og slett det er grotesk, sa Kristiansen til Romerikes Blad. Hun mener også at foreldre har fått for dårlig informasjon i forkant av undervisningsopplegget. Nylig satt derfor administrasjonen i Gjerdrum kommune foten ned for kistebæringen.

LES OGSÅ: – Når ble det greit at unger på ti år bærer en kiste?

Praktiske årsaker. Til Vårt Land utdyper Eriksen hvorfor hun synes praksisen er grotesk:

– Å bære kister opplever jeg vel at ingen barn gjør. Selv voksne kan ha vegring mot dette.

Særlig problematisk tror hun det kan være for barn som har opplevd dødsfall i nær familie.

– Barn har forskjellig bakgrunn, og noen kan ha opplevd tap i tidlig alder. Foreldre vet best hva barn bør og ikke bør gjøre. Det er deres rett til å velge hvorvidt ens barn skal få bære kister eller ikke, sier politikeren.

At barn vanligvis ikke bærer kister i reelle begravelser i dag, har først og fremst praktiske årsaker, mener Jan Willy Løken i begravelsesbyråkjeden Jølstad.

– Da er jo kisten tung. Men allikevel, godt hjulpet av trygge voksne, kan barn også være med på dette. Vi har også hatt seremonier der barn går ved siden av og leier mamma eller pappa som bærer kisten.

LES OGSÅ: På vei til å bli dødsåpne

Får ta på kisten. Å øve seg på kistebæring har han imidlertid aldri hørt om, og han har forståelse for at det kan virke sterkt.

– Men satt inn i en sammenheng, så tenker jeg at det kan ha noe for seg. Det forutsetter at en pedagogisk anlagt kirkeansatt eller gravferdskonsulent forklarer dette på en konkret og rett fram, men samtidig lun og varm måte. Det handler mer om måten man gjør ting på enn konkret hva man gjør.

Jølstad mener barn har lettere for å forholde seg til det håndfaste enn hva mange voksne har. Flere begravelsesbyråer, inkludert Jølstad, har derfor egne opplegg for elever og studenter i alle aldersgrupper, også barnehagebarn.

– Det innebærer gjerne et besøk i kirken hvor vi har med kiste og begravelsesbil. Da får de som vil ta på kisten og prøvesitte bilen.

– Hvorfor tror du noen reagerer på at tiåringer får øve seg på bære tomme kister?

– Jeg tenker at det kan være todelt. Det ene kan handler om voksnes egen frykt, hvor egne opplevelser blir sterke for en igjen. Det andre kan være en godartet, velment tanke om ikke å utsette barn for sterke inntrykk. På det området tror jeg ofte vi undervurderer barn og deres evne til å forstå og ta til seg konkret kunnskap.

LES OGSÅ: – Forbered barna på begravelsene

Maner til forsiktighet. Marianne Uri Øverland, direktør i IKO – Kirkelig pedagogisk senter, mener man bør vise varsomhet med å la kistebæring få være en del av et undervisningsopplegg.

– Det er fint at barna får se en kiste, men man skal være obs på at det for noen barn kan være traumatisk dersom de har opplevd dødsfall i nær familie, sier hun, som ellers roser menigheten i Gjerdrum for sorgopplegget.

– Det er kjempeflott at de forankrer temaet i skole og tar det opp på en skikkelig og seriøs måte, sier hun.

LES OGSÅ: Den nærmeste familien kan fort miste kontrollen når sorgen bryter løs på Facebook

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter