Kirke

Lanserte bok om frivillig arbeid i kirken: – Evne til å se enkeltmennesker er avgjørende

Tirsdag ble boken Fokus: Frivillighet lansert. Den skal gi hjelp til arbeidet med frivillighet i menigheter og kristne organisasjoner.

– Dette er tenkt som en bruksbok for både frivillige og de som skal legge til rette for arbeidet, sier Kjetil Fretheim, professor i diakoni og etikk ved MF vitenskapelig høyskole.

Han er blant bidragsyterne i boken Fokus: Frivillighet, som tirsdag ble lansert på et seminar i regi av IKO og Oslo bispedømme.

– Som frivillig møter man plikter og tunge tak, men også glede og felles engasjement. Alle involverte har godt av å løfte blikket, og lære av hverandre gjennom de erfaringene vi legger frem, sier Fretheim.

LES OGSÅ: Magnhild Landrø skrev et innlegg om kirkelig frivillige som ikke blir sett. Da ble hun sett av menighetsrådslederen.

Balansegang

Fretheim har selv har forsket på frivillighet i kirke og kristne organisasjoner.

– For å få frivillig arbeid til å fungere, må man tenke lokalt og tilpasse seg i møte med enkeltmennesker som utgjør denne viktige delen av det kirkelige arbeidet. Evne til å se enkeltmennesker og bygge gode relasjoner er avgjørende. Å utøve profesjonell fleksibilitet er essensielt, sier han.

Fretheim mener det er viktig med balanse mellom frivillig arbeid som går av seg selv, og arbeid som krever tydeligere føringer fra de kirkelige ansatte.

– Mye av det frivillige arbeidet bygges opp nedenfra, og lever sitt eget liv på en god måte. Den delen av frivilligheten må ikke overstyres, men har selvfølgelig behov for anerkjennelse og oppmuntring. Andre felt, som for eksempel deltagelse i gudstjeneste, må i større grad styres. De som organiserer frivilligheten står i en nøkkelposisjon, som er helt avgjørende for å skape en god dynamikk mellom ansatte og frivillige, sier Fretheim.

100.000 frivillige

Han påpeker også viktigheten av å skape tilhørighet.

– Man må føle seg frem i hvordan man bruker menneskene man har til rådighet. Blant de 100.000 frivillige i Den norske kirke er det ulik motivasjon og stort spenn mellom ildsjelene som driver frem prosjekter, gjerne over lang tid, og ad hoc-frivillige som er inne mer på skippertaksbasis, forteller han.

LES OGSÅ:

---

Frivillighet

  • Oslo bispedømme har de siste årene hatt særlig fokus på frivillighet.
  • For å inspirere og utruste ansatte til arbeid med lokal frivillighet er det gjennomført kurs og fagdager, og det er opprettet en digital verktøykasse for frivillighetsarbeidet.
  • Nå utgis boken Fokus: Frivillighet, et samarbeid mellom IKO og Oslo bispedømme.
  • Forfattere er: Kjetil Fretheim, Eldbjørg Ekre, Margit B. Steensnæs og Gunnfrid Øierud.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke