Kirke

Langvarig konflikt om støy fra bibelcamp. Nå har Fylkesmannen konkludert

Før årets sesong konkluderte Fylkesmannen med at naboene må tåle lydnivået fra bibelcampen på Justøy. Nå gleder deltakerne seg over vedtaket i den langvarige konflikten.

Bilde 1 av 3

– Det er en befrielse. Vi har aldri ønsket å være en camping med bråk. Som du ser er det masse små barn og eldre her, og jeg tror neppe de ville kommet hvis det var et forferdelig bråk, sier styreleder Hanne Risvold på Justøyfamiliens Bibelcamping.

Det er lørdag formiddag og fullt av folk på Justøyfamiliens Bibelcamping i Lillesand, som 
arrangerer sin årlige markedsdag. Mens både barn og voksne har stilt opp salgsboder med ulike 
produkter, er det andre som 
løper «sponsorløp» til inntekt for bibelcampen.

– Det er kjempegøy å se det store engasjementet, særlig blant barn og unge. Mange er glad i plassen og vil bidra så vi får inn penger til videre drift, sier Risvold.

Det har vært bibelcamping på Justøya i Lillesand siden 1964. Programmet strekker seg over fem uker og består av møter med lovsang og bibelundervisning i bibelcampens «teltkirke».

LES OGSÅ: Kan ta religiøst støy til Strasbourg

Akseptabelt lydnivå

I flere år har klager på støy fra naboer gjort driften krevende og usikker.

Etter pålegg fra Fylkesmannen måtte bibelcampen i 2016 begrense bruk av høyttalere og ha møtefrie dager på fredag og lørdager.

– Hvis det hadde fortsatt sånn videre, kunne vi bare ha lagt ned. Samlinger i teltet med sang og musikk er et av våre hovedfokus, sier Risvold.

De to siste årene har de gjennomført bibelcampen som vanlig, men vært nødt til å søke om tillatelse for å få programmet godkjent.

Da Lillesands bystyre godkjente programmet for 2018, ble vedtaket påklaget av to naboer som mener lydnivået er helseskadelig over tid. Fylkesmannen bestemte seg for å sjekke lydnivået selv sommeren 2018. Da ble det ikke registrert lyd som overskred de anbefalte grenseverdiene. Konklusjonen ble at «naboene, slik driften nå fremstår, må tåle denne støyen» og at det ikke lenger foreligger fare for helseskade.

Fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen i Agder forteller at bibelcampen har tatt mer hensyn og fått bedre kontroll på lydnivået de seneste årene.

– De har iverksatt tiltak som har redusert den samlede støybelastningen. Nå er det færre 
konserter og etterprøvbar 
dokumentasjon av lydnivåer, forteller hun.

LES OGSÅ: De kristne sommerstevnene har lenge preget norsk kirkeliv. I dag utfordres mange av høyere krav til kvalitet, komfort og familievennlig opplegg.

Glad for vedtak

– Det er veldig kjekt. Vi engasjerte oss voldsomt i saken. Med begrensninger på tilbudet hadde det helt klart ikke vært like attraktivt å være her over en lenger periode, sier Jøran Orstad Johansen.

Han har selv vært på Justøyfamiliens bibelcamp som barn, ungdom og voksen. Denne sommeren er han her sammen med familie og egne barn.

– Jeg vil at guttene mine skal oppleve det samme som da jeg var barn, med mye gøy på campingplassen i en god ramme rundt oppholdet. De daglige 
aktivitetene i voksenteltet og 
barneteltet er en viktig grunn til at vi drar, sier han.

Geir Lae Solberg er en av naboene som klaget på vedtaket. Han er skuffet over konklusjonen fra Fylkesmannen og har gitt klart til kjenne hva han mener om beslutningen, forteller han. Også denne sommeren mener han lydnivået har vært problematisk.

– Det har vært tre-fire tilfeller av høy musikk. Det er plagsomt, sier Solberg.

Selv om Fylkesmannens vurdering er at bibelcampen skal få lov til å gjennomføre som før, understrekes det at det «må tas hensyn til naboene og at Fylkesmannens vurdering vil kunne bli en annen dersom forutsetningene endres».

LES OGSÅ: Campingen er langt fra død

Kritisk

Selv om styreleder Hanne Risvold er glad for den siste konklusjonen til Fylkesmannen, er hun kritisk til vedtaket fra 2016.

– Jeg har aldri hørt om noen andre i Norge som ikke har fått lov til å ha musikk på fredag og lørdag, uansett volum på 
musikken. Jeg synes det er 
alvorlig å gjøre sånne vedtak 
uten å ha vært på plassen og 
undersøkt, sier Risvold.

Til dette svarer fylkeslegen at det er arrangørens ansvar å dokumentere at lydnivåene er innenfor grenseverdiene og at dette manglet i 2016.

Nå har bibelcampen søkt til Fylkesmannen om å få utgiftene 
fra de siste årenes saksgang 
dekket.

– Det har vært tidkrevende og en stor kostnad for campingen. Bare advokat og kontakt med lydfirma og lydutstyr har kostet oss 500.000. Men de samlede utgiftene har vært mye større, sier Risvold.

Planlegger utbygging

Risvold forteller at de har begynt arbeidet med en reguleringsplan for å bygge en hall der møte-
virksomheten kan være. På sikt 
håper de dette kan løse konflikten med naboene.

– Det viktigste med hallen er god lydisolering. Vi har aldri 
ønsket å være til bry for naboene, men ønsker at de kan ha glede av opplegget, butikken og lekeplassen.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke