Nyheter

Låner stemme til syriske krigshistorier

En rekke artister og politikere stiller opp på markering i Oslo for å gi stemme til krigshistorier fra Syria.

Når Syria i torsdag går inn sitt åttende krigsår, markeres den dystre årsdagen også i Oslo. Der samler åtte humanitære organisasjoner både syrere i Norge, bistandsarbeidere og et knippe kjente personer for å bidra under en aksjon foran Nobels fredssenter.

Blant dem som skal formidle historier fra lidelsene i Syria er skuespillerne Thorbjørn Harr og Marie Blokhus, musikeren Jarle Bernhoft, KrF-leder Knut Arild Hareide, SV-leder Audun Lysbakken og Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV).

De åtte organisasjonene er Unicef, Røde Kors, Amnesty, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Flyktninghjelpen, Norsk Folkehjelp og SOS Barnebyer. De påpeker at etter sju år med krig i Syria er situasjonen like håpløs for befolkningen:

– De siste ukenes krigshandlinger viser at denne konflikten fremdeles er en av de mest brutale og omfattende konfliktene i verden. Det er vanskelig å se noen bedring samlet sett for befolkningen, både for de som er på flukt og for de som lever i de krigsrammede områdene. Det er store tap av menneskeliv og mange sårede, sier organisasjonene, som krever uhindret humanitær tilgang til sivilbefolkningen, i tråd med internasjonal rett.

Over 350.000 mennesker er blitt drept i løpet av krigen i Syria, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Tallet omfatter soldater, opprørere, ytterliggående islamister, sivile og barn. Tallet er trolig umulig å få endelig bekreftet, og andre grupper som følger krigen, mener enda flere er døde.

LES MER: Hun har en drøm om OL

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter