Klima

Landbruks-Norge lover lavere klimautslipp

Nye tiltak skal gi mindre promp og rap fra norske kuer. Slik kan klimautslippene tas ned med 20 prosent, mener ekspertutvalg.

Landbrukets eget klimautvalg går i strupen på Grønn skattekommisjon, som før jul anbefalte klimaskatt på rødt kjøtt.

– En slik avgift vil gjøre det dyrere å produsere mat i Norge. Men forbrukerne vil fortsette å spise det de spiser. Resultatet vil være at vi øker importen av kjøtt, som oftest er produsert med høyere klimagassutslipp enn det vi har i norsk landbruk, sier styremedlem i Norges Bondelag, Bjørn Gimming til NTB.

Mindre promp og rap

Ekspertutvalget mener tvert om at det er mulig å få de allerede klimavennlige norske kuene til å bli enda mer klimasmarte.

LES OGSÅ: Tar oppgjør med det norske matjaget: – Det er som religion

Bedre avl, god dyrehelse og bedre fôr vil gi mindre rap og promp fra kua, og dermed ta ned utslippene fra Dagros med opp til 20 prosent.

– En ku vil alltid rape og prompe, så dette handler om å få mer matproduksjon ut av hvert dyr. Det vil både gi økt lønnsomhet for bonden, og være et effektivt klimatiltak, sier Gimming, som har vært Norges Bondelags representant i utvalget.

– Det handler om å få til en bærekraftig intensivering, altså å produsere mer mat med mindre utslipp. Det er nok det viktigste i rapporten, legger han til.

Samstemte råd

Rådene som landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) fikk overlevert fredag, kommer fra et samstemt utvalg som har bestått av representanter fra Klima- og miljødepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norges Skogeierforbund, Norskog og Miljøstiftelsen Zero.

– Tiltakene nevnt i rapporten bør utredes videre for å finne kostnadene ved tiltakene, gjennomførbarheten og aktuelle virkemidler. Når det er klart, trengs sterkere og mer målrettede virkemidler for å sikre at norsk landbruk kan fortsette å innfri Stortingets mål om matproduksjon over hele landet, samtidig som norsk landbruk bidrar til reduserte klimagassutslipp, oppsummerer Landbruks- og matdepartementet i en pressemelding.

LES OGSÅ: Nordmenn kutter ut rødt kjøtt

Realistiske mål

Gimming i Norges Bondelag mener det er realistisk å nå målet om reduserte utslippskutt på 20 prosent innen 2030, uten å produsere mindre mat i Norge.

– Norsk landbruk har de siste årene faktisk kuttet mer enn det som forespeiles i rapporten. Fra 1986 til dags dato har tida fram til en NRF-okse (Norsk rødt fe) er moden for slakt, blitt redusert med en måned. Det innebærer en reduksjon på 60.000 tonn CO2, noe som tilsvarer et årlig utslipp fra 25.000 biler, sier Gimming.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Rapporten understreker at norsk matproduksjon skjer med utgangspunkt i ressursgrunnlaget, og at det ikke er mulig å produsere mat uten klimagassutslipp. De biologiske prosessene i landbruket kan ikke erstattes på samme måte som prosesser som er basert på fossile og ikke-fornybare råstoffer, heter det.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima