Kirkeloven spesifiserer nemlig at nybygg i en ­radius på 60 meter fra kirka må ha godkjennelse fra ­biskopen. Denne tillatelsen har ikke Engerdal kommune bedt om. Kirka er også verneverdig, som tilsier at også fylkesmannen skal ha en finger med i spillet. Hamar-biskop Solveig Fiske skal nå ha et møte med kommunen der de får mulighet til å forklare seg.

– Vi har ikke mottatt noen søknad i denne ­saken. Slik ladestasjonene blir beskrevet, høres det ut som et søknadspliktig tiltak. Om det er slik, er det ­beklagelig, sier rådgiver ved Hamar Bispedømmekontor, Britt Agnete Enemo, til NRK.

Menighetsrådet

Også Menighetsrådet i Engerdal ble forbigått av kommunen. De skal kun ha mottatt et nabovarsel i 2018.

– Vi tar for gitt at Engerdal kommune har fulgt alle formelle prosedyrer i denne saken, ettersom ladestasjonene nå er oppført, opplyser Menighetsrådet i en uttalelse til NRK.

Presten i Engerdal, Svein Olav Hovde, reagerer ikke på ladestasjonene, og sier han kun har hørt positive ting.

Innrømmer feil

Kommunen innrømmer ­imidlertid feil. Ordfører Lars Erik Hyllvang ­uttaler til statskringkasteren:

– Vi gjorde ikke nok, vi skulle ha involvert kirka og bispedømmerådet i denne saken.

Også kommunal leder for plan, næring og ­teknikk, Markus Pettersen, sier:

– Bispedømmerådet finner ikke noen søknad, så da har vi nok ikke søkt. Det er ikke noe å legge skjul på. Vi har ikke oppfattet at vi måtte søke om dette, men det kan hende vi skulle ha gjort det.

Lokalsamfunnet i Engerdal har reagert sterkt på ladestasjonene, og flere mener de vil ødelegge for folk som besøker gravene, skriver NRK.