Nyheter

Kvinner
 tar grep 
på topp

Både USAs neste president og FNs neste generalsekretær kan bli kvinner.

Bilde 1 av 2

Hillary Clinton er favoritt til å bli USAs neste president, og i så fall vil Vestens tre største økonomier ledes av kvinner. I likhet med Angela Merkel og Theresa May er metodisten Clinton dypt troende kristen, noe som preger hennes politiske oppfatninger.

Kvinnelig FN-topp?

For første gang i sin 70-årige historie kan FN fra nyttår få sin første­ kvinnelige generalsekretær. Kvinner leder allerede to av verdens viktigste økonomiske institusjoner: Christine Legarde­ i Det internasjonale pengefondet (IMF) og Janet Yellen som amerikansk sentralbanksjef.

LES OGSÅ: Prestedøtre på Europa-toppen

De nordiske landene har ledet an en trend med flere kvinnelige statsministre og presidenter. I Norge er regjeringens to fremste kvinner: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen.

10 prosent

Antallet valgte, kvinnelige statsledere i verden er doblet det siste tiåret, til rundt 20. Det utgjør like fullt bare omtrent 10 prosent av FNs medlemsland. Og selv i disse landene er halvparten av dagens ledere de første kvinnelige statslederne.

I Storbritannia går Theresa May inn i rekken av troende, kristne statsministere de siste to tiårene: Tony Blair, Gordon Brown (også han prestesønn) og David Cameron.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter