Nyheter

Kvinne vil slå Rwandas sterke mann

En kvinne utfordrer Rwandas mektige president Paul Kagame. Diana Rwigara vil helt til topps i landet med verdens høyeste andel kvinnelige parlamentarikere.

Paul Kagame har på flere plan vært en suksess som Rwandas sterke mann, helt siden folkemordet som drepte anslagsvis 800.000 mennesker for 23 år siden. Kritikken øker nå mot 59-åringen, som tviholder på presidentmakten han har hatt i 17 år. Kagame utfordres uventet av en kvinne før presidentvalget i august.

LES MER: Ledere klynger seg til makten

Sterk kritikk

Utfordreren er Diana Rwigara, en 35 år gammel uavhengig aktivist. Hun kritiserer Kagame for grove menneskerettsbrudd, undertrykking av opposisjonen, manglende pressfrihet og elendig fattigdomspolitikk.

Menn var i stort flertall blant de drepte under folkemordet mellom hutuer og tutsier i Rwanda i 1994. Etterpå utgjorde kvinnene opp mot 70 prosent av befolkningen, noe som fikk flere konsekvenser:

• En stor andel kvinner måtte ut i arbeid og fylle de drepte mennenes plass. Rwanda har nå blant verdens høyeste kvinneandeler i arbeidslivet, 86 prosent.

• Rwanda innførte i 2003 en minstekvote på 30 prosent kvinner i parlamentet og andre offentlige styringsnivåer. Etter valget samme år fylte kvinner halve parlamentet.

• Rwandiske kvinner tjener i snitt 88 prosent av menn. Til sammenligning har amerikanske kvinner 74 prosent av menns lønn.

LES MER: Ti utfordringer for Afrika

Sjanseløs mot Kagame

Tross massiv likestilling på papiret, regnes Diana Rwigara som totalt sjanseløs til å beseire Kagame.

– Kagame ser ut til å ha reell vilje til å bedre kvinners rettigheter og muligheter. Samtidig har dette sikret ham støtte fra kvinnelige velgere og parlamentarikere, påpeker rådgiver Gunhild Ørstavik i FOKUS, Forum for kvinner og utviklingsspørsmål.

Hun har ledet et prosjekt om kvinners deltakelse i politikken i Uganda, Kenya og Rwanda, og mener Rwanda har vist vei på dette området.

– Jeg tror lovpålagt kvotering med en viss minimumsandel kvinnelige folkevalgte, er eneste vei for å lykkes slik Rwanda har gjort. For å skape en mer kvinnevennlig politikk, trengs også allianser med respekterte mannlige politikere, sier Ørstavik.

I Kenya, der bare én av fem parlamentarikere er kvinner, har nylig Høyesterett bedt parlamentet gjennomføre en bestemmelse om at intet kjønn skal ha mer enn to tredjedeler av representantene i folkevalgte organer. Det har stått strid om saken i flere år, og Høyesterett truer med å oppløse nasjonalforsamlingen om det ikke blir gjennomført.

LES MER: Likestilling i revers i Midtøsten

Holder på makten

Paul Kagame har allerede sittet med den reelle maken i Rwanda i 23 år, de siste 17 år som president. I 2010 fikk han 93 prosent av stemmene, i et valg skjemmet av arrestasjoner og fengslinger av opposisjonspolitikere og journalister.

Enda større var oppslutningen da 98 prosent i 2015 stemte for grunnlovsendringer som åpner for at Kagame kan sitte som president helt til 2034.

Den ugifte og partiløse Diana Rwigara kommer fra en rik forretningsfamilie, men stiller til valg med et fattigdomsorientert program. Faren ble i fjor drept i det politiet hevder var en trafikkulykke, men familien har krevd gransking.

Skarp tunge

Diana Rwigara har uttalt seg skarpt mot myndighetene etter at hun nylig lanserte sitt kandidatur. Kort tid etter ble det spredd private nakenbilder av Rwigara på nettet, ifølge hennes støttespillere i regi av myndighetene.

Da den sørafrikanske nettavisen Daily Maverick nylig spurte Rwigara om rollen som aktivist som utfordrer Kagame, svarte hun med følgende ordspråk:

– En hyene jager deg så lenge at du til slutt blir fryktløs.

Like skarp er kommetaren til at brysomme mennesker forsvinner, uten at familiene tør forfølge det overfor politi og andre myndigheter:

– Det er større sjanse for å finne igjen en savnet geit i Rwanda, enn en savnet person.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter