Lørdag ble en kvinne skadet ombord i skipet Saga Farmann, da hun ble truffet av skipets 200 kilo tunge bom. Ulykken skjedde i Tenvik, på vei fra Sandefjord til Stavern.

– Det var ikke særlig hyggelig. Den traff henne, hun ble ikke slått bevisstløs, men fikk en kraftig smell, sier Eivind Luthen, styremedlem i stiftelsen Oseberg Vikingarv.

LES OM SKIPET: Sjøsetter vikingskip for å drive kulturell brobygging

Han forteller at de seilte på helt stille sjø da en forbipasserende båt kom nært og i høy fart og skapte store bølger. Disse bølgene fikk bommen til å løsne fra leia den sto i og svinge over dekket. Da traff den kvinnen, som ble skadd.

Ikke brudd

Kvinnen ble fraktet til sykehus, hvor det ble konstatert at hun ikke var alvorlig skadet. Hun hadde fått slagskader, men ikke brudd eller indre skader.

– Det som var å lære av dette er at bommen må sikres bedre. Selv om det er rolig sjø kan det endre seg raskt, sier Luthen. Han legger til at kvinnen trolig vil mønstre på igjen om en to-tre dager.

Luthen sier at ingenting på skipet ble ødelagt og at både den nåværende ferden og arbeidet fram mot Istanbul-turen fortsetter som før. Forrige uke skrev Vårt Land om Saga Farmann, kopien av det rekonstruerte vikingskipet Klåstadskipet fra 1000-tallet, som skal sette kurs mot Istanbul i mai.

Symbolsk tur

Utenom ulykken og engstelsen for kvinnen som var skadd har det foreløpig vært en flott tur, forteller Luthen.

– Det seiler fire skip ved siden av hverandre: to osebergskip, én kopi av Gokstad, og vårt. Det vekker mye oppsikt når havna er fullpakka. Og det er sjeldent å se fire slike skip seile sammen.

LES OGSÅ: Sverd med korsmerket mysterium

Skipene er ute på tur i anledning at Vestfold og Telemark skal slås sammen til ett fylke. Søndag skal de seile til Stavern, deretter til Skien og oppover Telemarkskanalen.

– Det har ikke gått så mange vikingskip opp slusene der før, så dette blir moro, sier religionshistoriker Eivind Luthen.