Nyheter

– Kvarme ble journalistisk mishandlet av NRK

Flere klager på NRK Dagsrevyens innslag om biskop Ole Chr. Kvarmes avgang. – Utidig å antyde at folk har mistet troen på grunn av ham, mener professor.

«Ole Christian Kvarme går av som Oslo biskop, og ble i den anledning journalistisk mishandlet i kveldens NRK Dagsrevy: Journalisten var bare interessert i hans standpunkt i temaet likekjønnede ekteskap, og han mer enn antydet at mange har mistet troen pga Ole Christian. Dette er utidig, og i tillegg dårlig journalistikk», skrev Paul Leer-Salvesen, professor ved Universitetet i Agder, på Facebook onsdag kveld.

Biskop Kvarme har et konservativt på ekteskapet og likekjønnet vigsel, et syn Leer-Salvesen er uenig i. «Vi er uenige i synet på ekteskapet, men jeg vil likevel takke deg for mye av det du har frontet som Oslo biskop», skriver han videre. Leer-Salvesen trekker fram blant annet Midtøsten, rettssikkerhet, menneskerettigheter og økumenikk som områder der Kvarme har betydd mye.

LES OGSÅ: Biskop Kvarme slutter til høsten

4 av 6 spørsmål

«Er det leit hvis noen har sluttet å tro på grunn av standpunktene dine?» er ett av spørsmålene som dagsrevyankeret Tom Nilsen stiller Kvarme. Av seks spørsmål som stilles handler fire av dem om Kvarmes syn på homofile.

Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, var en av dem som meldte seg på i diskusjonen. Han har også sendt en klage til NRK om dekningen:

«Både i Dagsnytt og i 21-nyhetene spørres det, og av to ulike journalister, om Kvarme tror mange har mistet troen på grunn av hans syn på likekjønnet ekteskap. Hvor har journalistene denne spørsmålsstillingen fra, er det noe man antar? Dette er et ganske utidig spørsmål å stille. Her er agendaen helt tydelig å henge ut Kvarme», skriver han i klagen.

LES OGSÅ: «Kvarme er først og fremst en inspirator»

Hvordan vite om tro?

– Kvarme har hatt et tydelig standpunkt i spørsmålet om samlevende homofile prester og vigsel av homofile. Er ikke dette et relevant tema i nyhetssaken om Kvarmes avgang?

– Jeg tror ikke Kvarme er overrasket over spørsmålene. En ting er å spørre om hvordan det er å ha provosert folk med standpunktet, eller om dette har fått noen til å melde seg ut. Det er noe helt annet å spørre om folk har mistet troen. Da går du inn i et helt annet rom. Hvordan kan noen vite noe om slikt? utdyper Nordhaug overfor Vårt Land.

LES OGSÅ: Tomm Kristiansen refses for rolleblanding i NRK

Ikke underlig

En av dem som forsvarte innslaget var NRK-journalist Tomm Kristiansen, som også bidro i NRKs dekning av Kvarmes avgang.

«Noen her bør høre gjennom der intervjuet en gang til. Har man drømt om et nyhetsintervju med Kvarme uten de kontroversielle sakene? Yes, slik vil kirkefolk ha det. Kos og hygge», svarte han på kritikken.

Svein G. Josefsen, sykehjemsprest i Oslo syntes heller ikke det var underlig at Kvarme ble konfrontert med sitt syn på homofilt samliv.

«Er det underlig at en biskop som i utgangspunktet ikke var ønsket i Oslo bispedømme, en som under sin tid som Oslo-biskop har markert seg teologisk og kirkepolitisk på en måte som strider med oppfatningen i store mengder av presteskapet; … er det underlig at han blir møtt med et par spørsmål om dette når han annonserer sin avgang? Hva er tarvelig ved det? Er ikke dette helt legitimt?», spør Svein G. Josefsen, sykehjemsprest i Oslo.

– Ikke vår intensjon

NRK melder at de har fått ytterligere tre klager på e-post og én via sin Facebook-side. Nå tar mediehuset selvkritikk på hvordan saken ble dekket.

– Vi har diskutert dette i dag og ser at det kan fremstå som at Kvarme må ta skylden dersom noen har mistet troen. Det var ikke vår intensjon, skriver Stein Bjøntegård, publiseringsredaktør NRK Nyheter i en e-post til Vårt Land.

LES MER: Kristne ba Inga Marte Thorkildsens bønn i Domkirken

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter