Kirke

Kutter leirsteder

Med leir skulle misjonen vinne nye generasjoner. Nå sliter flere leirsteder. Evjetun er det siste i rekken som foreslås nedlagt.

For ti år siden bestemte Norsk Luthersk Misjonssamband seg for å satse på leirstedet Evjetun i Setesdalen. Det ble bygd nye fellesareal og de gamle internat­rommene fikk egne bad. Pris­lappen kom på omkring 5,5 ­millioner kroner.

Nå kan leirstedet bli nedlagt og solgt.

Hard konkurranse

– Konkurransen om de unges oppmerksomhet er en helt annen enn før, sier Livar Veggeland, konstituert regionleder i NLM region sør.

– Det henger vel sammen med at kristendommen har vært på vikende front de siste tiårene. Og unge har nå et vanvittig tilbud om aktiviteter i hverdagen. Da må vi tenke på andre måter å drive kristent ungdomsarbeid enn leir.

– Hvordan?

– Det må vi se på. I en tid med mye bruk av sosiale medier har mange behov for gode ­relasjoner, og det er viktig å skape gode ­arenaer for dette lokalt. Leirstedene ligger jo ofte et stykke unna.

Beslutningsgrunnlag.

Etter at NLMs Region sør ­tidligere i år ­ville legge ned Evjetun, gikk ­saken videre til NLMs hoved­styre, som er leirstedets ­juridiske eier. Hovedstyremøtet i april ­synes at regionens vedtak om å avvikle driften og selge er ­«beklagelig».

De vil imidlertid ikke over­prøve regionens avgjørelse. «Samtidig er hovedstyret av den oppfatning at det finnes ­klare strategiske argumenter for å ­videreføre Evjetun som et naturlig sted for regionens leirarbeid», står det i hovedstyrets protokoll.

Ny leder

Kort oppsummert ønsker hovedstyret et tydeligere grunnlag for beslutningen. Regionstyret gjør nå nye vurderinger, og ifølge Veggeland håper regionstyret at leirstedets fremtid avklares i oktober.

– Inntil videre ser vi ­positive tegn. De siste månedene har vært gode, og vi har fått inn en ny, flink daglig leder. Så vi har et mål om å unngå avvikling, samtidig som vi har et ansvar for å forvalte misjonens inntekter på en god måte, sier Veggeland.

I 2008 solgte NLM leirstedet Gautestad, som ligger bare noe få kilometer unna.

Etterlyser ­profesjonalisering

Per Steinar Krogstad leder NM hotels, som nå er i ferd med å bytte navn til Gjestfri. 42 av ­paraplyorganisasjonens 55 ­medlemmer er rene leirsteder.

Krogstad mener at mange av de kristne leirstedene nå lider av at driften gjennom årtier ikke har vært optimal. 80 prosent av leirstedene er eiet av kristne ­organisasjoner, og mange av dem har blitt driftet på omtrent ­samme måte i årtier, peker han på.

– Det er en forvatnings­strategi som har gått ut på å leie ut til aktiviteter og samlinger til egne eiere til rabatterte priser, og man har ikke klart å drifte med overskudd etter ­bedriftsøkonomiske prinsipper, sier Per Steinar ­Krogstad.

Mer kommers

Med profesjonell drift og et aktivt styre, ­kunne de fleste stedene blitt drevet med overskudd. Men dette er ikke prinsipper som har blitt løftet inn i Kristen-Norge på en tydelig nok måte, sier Krogstad.

Her ligger et stort potensial, mener han.

– Flere av stedene kunne i mye større grad utviklet eget innhold for å øke belegg og aktivitets­nivå. Her er store muligheter, men det innebærer at det må komme føringer om ­kommersiell tenking fra eierne.

---

Evjetun leirsted

  • Evjetun ligger nord for Evje sentrum ved elven Otra.
  • Eies av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).
  • Bygget på 60-tallet.
  • Arrangerer barne- og ungdomsleire, familieleire, bibelcamp og leirskole.

---

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke