Nyheter

Kutter ikke bånd til KrF

Trine Skei Grande appellerer til fredagens avgjørende landsstyremøte i KrF: Venstre vil ha dere med på en samarbeidsløsning.

Da Venstres landsstyre var samlet til oppsummering av valget og drøfting av samarbeidsstrategi, var budskapet fra partiets fremste tillitsvalgte tydelig:

– Veldig mange i landsstyret sier vi må finne en løsning sammen med KrF, for å presse politikken mer mot sentrum. Det er en gjennomgangstone i denne forsamlingen, sa Grande på et kort pressetreff etter møtet.

Da skulle Grande senere på kvelden i samtaler med de andre borgerlige partilederne hos statsministeren. Dette møtet gikk av stabelen etter at Vårt Land hadde gått i trykken.

Tidligere på dagen hadde ledertrioene i Venstre og KrF et felles møte, etter det Vårt Land får opplyst.

LES OGSÅ: Analyse: Makt splitter sentrum

Grande-appell

På spørsmålet om det er en klar forutsetning fra landstyret at også KrF inngår i et formalisert samarbeid, svarte Grande:

– KrF bør være en del av løsningen, selv om folk betoner dette ulikt. Men vi kan ikke skrinlegge en blågrønn regjering før vi har gått noen runder om dette. Det er den beste løsningen om Erna Solberg vil bli gjenvalgt om fire år, sa hun.

I dag avvikler KrF sitt landstyremøte, der ikke-sosialistisk samarbeid skal drøftes. At KrF erklærer seg som et rent opposisjonsparti, kan være en et utfall fra møtet.

Venstre-leder Grande appellerte i går ettermiddag direkte til KrFs forsamling:

– Jeg håper signalene fra vårt møte går direkte inn i deres, sa hun.

Reise seg – og gå?

Venstres landsstyre fattet ikke noe mandat til ledelsen foran samtaler med de andre ikke-sosialistene.

– Mandatet vi har fått er trivelig det: Alle har tillit til våre vurderinger. Men vi har ikke fattet noe vedtak, men jeg oppsummerer fra det mange sier: KrF bør være en del av løsningen fremover, sier Grande til Vårt Land.

– Hva gjør dere hvis KrF etter hvert reiser seg og går fra forhandlingene?

– Da må vi diskutere hvordan vi skal maksimere våre gjennomslag.

– For gjennomslag prioriterer Venstre å få?

– Ja, det er politikken som teller og vi har sagt at vi støtter Erna Solberg som statsminister. Vi forventer at vi får noe tilbake.

– Så hvis KrF bryter, så forhandler dere videre alene?

– Jeg håper at vi slipper å ta det valget.

LES OGSÅ: Venstre-folk kjøler ned Frp-spekulasjoner

Miniavtale

Uansett har KrF gjort det tydelig at de ikke vil ha noen ny samarbeidsavtale med Høyre og Frp.

– Hvordan kan en løsning mellom dere da arte seg: En miniavtale eller punkter om budsjettforpliktelser?

– Det kan utformes på mange vis. Jeg vil ikke si noe om det, fordi det må være en konklusjon ut i fra gjennomslagene vi til slutt får. Jo mer enighet vi får, jo mer kan vi strekke oss mot, svarer Grande.

Unntatt offentlighet

Debatten om KrF, samarbeid og valgresultatet skjedde bak lukkede dører. Etter det Vårt Land forstår er det bekymring i partiet for stemmeraset i distriktene. Delegater ønsket nye grep for å vinne velgere tilbake.

I talen som var åpen for pressen, omtalte ikke Grande hverken Frp eller KrF. Hun la derimot stor vekt på at nettopp Venstres egen vei må være det viktigste fremover.

– Vi skal forvalte et ikke-sosialistisk flertall – og begynne å snakke sammen. Mitt mandat er å få mest mulig gjennomslag for Venstre-politikk, sa Grande til landsstyret om samtalene med Høyre, Frp og KrF.

– Venstre er ikke feig: Vi kommer til å jobbe for de tingene vi er for, sa hun,

LES OGSÅ: KrF-kamp om «samarbeid light»

Langvarig

Venstre-topper har tidligere signalisert overfor Vårt Land at det fort kan bli et nytt år før konklusjoner om samarbeid trekkes.

– Akkurat nå vet vi ikke hva dette innebærer. Det må vi ha en åpen prosess på i partiet, sa Grande om den saken.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter