Kryddernes konge

Salt og pepper er en klisjé. Men hva med sukker og pepper?

Kongen mottar fruktene fra pepperhøsten. Fra Livre des Merveilles du Monde, Bibliothèque Nationale, Paris, 1400-tallet.
Publisert Sist oppdatert

Vi skulle på hyttetur, de tre barna mine og jeg, men hadde ikke med oss mat, bare en loff. Kjøleskapet var også tomt, ikke smør engang. Men det sto en sukkerskål der, og en av disse pepperbøssene med kvern som selges på supermarkedet.

Så man tar hva man har. Sukker på de myke loffskivene, og et godt dryss med friskkvernet pepper oppå. Pepper?! Ungene var først skeptiske, men smakte til slutt. Og de smakte at det var godt. Søtt, sterkt og fyldig. Pepperen satte bokstavelig talt en spiss på vårt enkle kveldsmåltid.

Pepper er da også det mest verdsatte ­krydder gjennom alle tider. Det finnes svart, hvit og grønn pepper, alle er bær fra samme plante: ­Piper ­nigrum, opprinnelig en viltvoksende ­klatreplante fra ­Malabar-regionen sørvest i India. I India er ­pepper omtalt i 3.500 år gamle vediske skrifter, mens grekeren Hippokrates beskriver dets hel­bredende virkninger omkring 400 f.Kr. Senere er det ­skrevet biblioteker av bøker om krydder generelt og ­pepper spesielt. To av de nyere er Spices. A Global ­History (2009) av Fred Czarra og Seks planter som ­forandret verden (2012) av Eva Mæhre Lauritzen.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP