Klima

Kronprinsesser blir med i pilegrimstog for klimaet

Mette-Marit og Victoria deltar i klimapilegrimsvandringen som krysser grensen mellom Norge og Sverige.

Lørdagens vandring i grenseland mellom Halden og Strømstad er en del av den felleskirkelige mobiliseringen for at «en rettferdig internasjonal klimaavtale» skal bli vedtatt på klimatoppmøtet i Paris i desember. Og nå får klimapilegrimene kongelig drahjelp.

Klimapilegrimsstafetten har pågått siden 7. juni, da rent vann ble tappet på flaske på Svalbard. Siden har stafetten vært innom en rekke steder og markeringer i Norge. Lørdag krysses landegrensen mot Sverige, og så overtar kirkene i Sverige stafettpinnen, på vandringen mot Paris.

LES OGSÅ: Miljøminister vandret med klimapilegrimer

Veksler på grensen

Lørdag formiddag gir Norges kronprinsesse Mette-Marit stafettpinnen – en flaske med vann – videre til Sveriges kronprinsesse Victoria. Vekslingen skjer på broen ved Elgåfossen, noen hundre meter fra riksgrensen, helt sør i Østfold.

De to kongelige venninnene blir med på den siste etappen av pilegrimsvandringen som går fra Søndre Enningdalen kirke via Elgåfossen og til Sverige. Lørdag kveld skal begge kronprinsessene også delta ved en musikkgudstjeneste med klimapilegrim-profil i Strømstad kirke.

– Klimapilegrim 2015 viser med all tydelighet det store engasjementet kirkene i Norge har for å gjøre noe med den voksende klimakrisen. Vi er stolte over å krone denne fantastiske reisen med kongelig deltakelse, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp, som er en av initiativtakerne til vandringen.

Servering av pilegrimssuppe

Biskop Atle Sommerfeldt fra Borg bispedømme i Den norske kirke og biskop Pär Eckerdal fra Göteborg stift i Svenska kyrkan leder pilegrimsvandringen fra Halden til Strømstad.

Underveis blir det en rekke markeringer og arrangementer, blant annet parkmøte, pilegrimsbønn og servering av pilegrimssuppe.

Borg bispedømme har oppfordret folk til å bli med på hele eller deler av pilegrimsvandringen i helgen. Det er også satt opp busstransport mellom de ulike etappene.

Første kongebesøk siden 1817

For menighetene og lokalbefolkningen i grensetraktene er det stor stas med kongelig besøk. Kirkeverge Jan Ivar Andreassen i Halden oppfordrer folk til å flagge i forbindelse med klimapilegrimsvandringen.

Bjørn Ståhl er kjentmann og skal være guide for de kongelige på vandringen gjennom Enningdalen, skogs- og jordbruksbygda som grenser til Sverige i øst, sør og vest.

– Det er nok første gang det er kongelige på offisielt besøk i Enningdalen siden Carl XIIs forsyningslinje gikk her i 1718, sier Ståhl til Halden Arbeiderblad.

LES OGSÅ: – Kong Harald burde sagt nei til Märtha

Tre år lang strid om dal

I Enningdal var det harde kamper mellom svenske og norske styrker under krigen i 1808.

I forbindelse med avståelsen av Bohuslän til Sverige ved freden i Roskilde i 1658 oppsto det uenighet om Enningdalen skulle tilhøre Norge eller Sverige. Først tre år senere ble den siste delen av fredsavtalen underskrevet og Enningdalen ble lagt til Norge, i motsetning til resten av Båhuslen som siden har tilhørt Sverige.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ender i Paris

Men nå møtes folk og representanter for de norske og svenske kongehusene i fred og fordragelighet – i markering for det som i kirkelig sjargong kalles «klimarettferdighet».

Klimapilegrim 2015 er en tverrkirkelig mobilisering for klimarettferdighet, og i Norge står blant andre Norges Kristne Råd, Den norske kirke og Kirkens Nødhjelp bak satsingen.

– Pilegrimsvandringen med frisk vann som stafettpinne har satt fokus på at vi ønsker en rettferdig internasjonal klimaavtale. Samtidig har vi bedt folk skrive under et opprop der de ber Norge om å bidra med mindre utslipp og mer penger, sier Per Ivar Våje, koordinator for kampanjen.

Pilegrimsreisen fra flere av verdens hjørner ender opp i Paris i forkant av klimatoppmøtet.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima