Nyheter

Kritisk til å fjerne abortnemnder

Lege og professor Anne Eskild­ er kritisk til å fjerne abortnemndene. Det kan heller ikke fastslås at de er en belastning for kvinner­, mene­r hun.

– Tar man bort abortnemndene mister man en lovfestet mulighet til å diskutere hva som er det beste for barn og mor. Det blir også vanskeligere å overvåke abortpraksisen, sier Anne Eskild. Hun er professor og overlege ved Kvinneklinikken.

De omdiskuterte abortnemndene er igjen oppe til diskusjon. Alle ungdomspartiene, unntatt KrFU og Unge Høyre, ønsker å fjerne abortnemndene.

I går gikk også professor i samfunnsmedisin, Johanne Sundby ut med et sterkt ønske om å avslutte ordningen:

– Kvinnene opplever det krenkende å måtte be om å få avslutte­ et svangerskap som de i utgangspunktet ikke ønsket seg, sier Sundby, som selv har sittet i nemnd, til Klassekampen.

LES MER: – Abortutspill varsler tidsskille

Skal være vanskelig

Ifølge behandler i hovedsak begjæringer ut fra tre begrunnelser: Fare for mors liv, vanskelige sosiale forhold eller at fosteret bærer alvorlig sykdom eller skade.

I dag får omtrent 80 prosent av kvinner som søker å ta abort etter uke 12, ja fra nemnden. Eskild viser også til at en større andel av abortene som søkes utført i uke 13–14, innvilges.

– Abortloven sier at det skal være vanskeligere å få innvilget abort av et foster som er 18 uker sammenliknet med et foster som er 13 uker, sier Anne Eskild.

Får du nei i en nemnd, vil klagen automatisk ankes videre til en klagenemnd. Ifølge loven skal man ikke utføre abort etter uke 21 hvis man antar at fosteret er levedyktig.

– Abortloven har fungert slik den er nesten uforandret i 40 år, sier legen.

– Et vanlig argument er at det er fornedrende for kvinner å møte foran en nemnd?

– Det er en utbredt oppfatning. Hvem er det som egentlig vet noe sikkert om det? spør Eskild.

LES MER: Stortingspresidenten: «Ikkje rør abortloven»

Bekymret

I går skrev Vårt Land om hvordan et flertall av ungdomspartiene vil øke grensen for selvbestemt abort. Dette bekymrer professoren:

– I Sverige er grensen for selvbestemt abort svangerskapsuke 18. Gjør vi det samme, kan det hende at det blir flere aborter i svangerskap uke 18 i Norge. Det vil ikke være gunstig.

– Må man ta større hensyn til fosterets rett?

– Abortloven, slik den er utformet, gir fosteret større vern, desto eldre det er. Et forslag om selvbestemt abort inntil svangerskapsuke 24, som enkelte har foreslått, vitner om manglende kunnskap om menneskets biologi. De fleste fostre som blir født i svangerskapsuke 24 er levende født.

LES MER: Unge Venstre-leder Sondre Hansmark får kritikk av partifeller

Lite forskning

Ifølge professoren finnes det lite kunnskap om aborter i Norge. Vi vet for eksempel ikke hva som skjer med svangerskapene som får avslag i nemndene. Bildet er også mer kompleks enn slik det blir fremstilt:

– Av de som fremmer begjæring om abort etter uke 12, er det rundt ti prosent som aldri møter opp i nemnden, eller trekker søknaden, sier hun.

– Finnes det for lite forskning på abortnemndene?

– Ja. Svangerskap etter uke 12 utgjør fire- fem prosent av alle aborter. Det er disse som behandles i nemnd. Før uke 12 er det i overkant av 13.000 selvbestemte aborter årlig. Vi vet lite om hva som ligger i begrepet selvbestemt. Ingen tar beslutninger i et vakuum.

LES MER: Unge Venstre-lederen vil ha fri abort til uke 24

Vanskelig økonomi

For å kunne forebygge aborter, mener hun det er nødvendig å vite hvorfor kvinner ønsker å avslutte svangerskapet. En annen faktor kan være at kvinner får barn tidligere, men også dette er usikkert. Ifølge legen er det mye som tyder at vanskelige økonomiske forhold er en viktig årsak.

– Det er bare masse mennesker som mener en masse ting, sier overlegen om den pågående abortdebatten.

Mattis C. O. Vaaland

Mer fra: Nyheter