Verden

Kritisk etter tungt år for Nepal

Rundt 9.000 døde i vårens voldsomme jordskjelv i Nepal. Nå truer en ny krise liv og helse for tre millioner barn under fem år, ifølge FN.

Bilde 1 av 4

Da det kraftige jordskjelvet rammet Nepal 25. april i år, rettet hele verden søkelyset mot fjellandet med 30 millioner innbyggere. Skadene var enorme, og det tok uker å nå fram til de mest uframkommelige områdene.

Fasiten ble 9.000 drepte, 22.000 skadde og 600.000 ødelagte boliger. Blant de 2,8 millioner som ble berørt av jordskjelvene er det 1,1 millioner barn, ifølge Unicef og Redd Barna.

Mange fortsatt i telt.

Gjenoppbyggingen går sakte. Ved inngangen til vinteren bor fortsatt 80.000 mennesker i telt høyt til fjells. Krisen har eskalert kraftig som følge av konflikt om landets nye grunnlov. Siden slutten av september har Nepal mer eller mindre vært stengt for innførsel av varer over den livsviktige grensen mellom Nepal og India.

– Det er en svært alvorlig humanitær situasjon. Spesielt frykter vi for de aller yngste og svakeste når vinteren nå kommer for fullt, dersom ikke grenseblokaden mot India snart blir løst, sier generalsekretær Morten Lønstad i hjelpeorganisasjonen FORUT.

Han er akkurat tilbake etter et feltbesøk i Nepal, blant annet i flere jordskjelvrammede landsbyer i opp mot 1700 meters høyde i Dolakha-distriktet.

LES OGSÅ: – Midt i mørketida har det blitt helt svart, sier sokneprest.

Enkle skur gir lite ly

Der bor folk fortsatt i primitive husly som ble satt opp etter at bygningene raste sammen i jordskjelvene.

– Beskyttelsen mot kulden er minimal. Mange mangler varme klær og bor i midlertidige skur av restmaterialer og bølgeblikk. Faren er stor for sykdommer, inklusive lungebetennelse og vannbårne sykdommer, og spesielt spedbarn er utsatt, sier Lønstad.

Han peker likevel på enkelte oppmuntrende tegn: Skolegangen er stort sett kommet i gang, og folk er overraskende optimistiske:

– Pågangsmotet er stort, selv om de har det materielt elendig.

Lange køer for drivstoff

Normalt passerer 1.500 lastebiler daglig med varer over grensen fra India til Nepal. Protestanter som vil endre grunnloven har siden slutten av september blokkert grensen, slik at bare 15 prosent av den normale mengden bensin, drivstoff og gass er kommet gjennom.

– Folk står nå i kø foran bensinstasjoner i flere dager for å få fylt drivstoff til skyhøye priser, sier Morten Lønstad.

Også livsviktige medisin og vaksiner blir stanset. På sykehusene må pasienter avvises. Samtidig har prisene på mange matvarer gått i været. Mangel på gass til matlaging har ført til at selv folk i byene nå sanker ved til fyring, og matlagingen må da flyttes utendørs.

LES OGSÅ: Tusenvis demonstrerte mot Zuma i Sør-Afrika

Mange drept i sammenstøt

Konflikten har så langt kostet mer enn 40 mennesker livet etter sammenstøt mellom demonstranter og politi i forbindelse med blokaden som snart har pågått i tre måneder.

Nepals regjering anklager nabolaget India for å ha satt i gang en uoffisiell handelsblokade, noe regjeringen i New Delhi benekter.

India er imidlertid kritisk til deler av den nepalske grunnloven, som blant annet kan føre til at den store Madhesi-minoriteten i lavlandet, som har sin opprinnelse i India og befinner seg på begge sider av grensen, kan bli marginalisert.

Barn utsatt i vinter

– Mer enn tre millioner barn under fem år i Nepal står i fare for å dø eller rammes av sykdom i de harde vintermånedene på grunn av en alvorlig mangel på drivstoff, mat, medisiner og vaksiner, advarte nylig FNs barnefond UNICEF.

Unicef-direktør Anthony Lake er spesielt bekymret for mer enn 200.000 familier som lever i primitive husly i fjellområdene. Forholdene i høyden vil bli verre for hver dag som går uten normal transport til Nepal:

– Risikoen for uttørking og underernæring, og mangelen på livreddende medisiner og vaksiner, kan være en potensielt dødelig kombinasjon for barn denne vinteren, sier Lake.

Ekstra utsatt er de 125.000 nyfødte som ventes å settes til verden i Nepal de neste to månedene.

LES OGSÅ: Tanzanias nye president tar grep for å rydde opp i landet

Hjelpearbeidere bekymret

De norske ungdommene Terese Høyåsen, Ingebjørg Rygnestad og Johannes Slettedal, som kom til Nepal tidligere i høst for et halvt års hjelpearbeid for Fredskorpset Ung og Strømmestiftelsen, beskriver situasjonen som alvorlig.

– Nepal er preget av dyp sosial og politisk krise. Forholdene beskrives som verre enn etter jordskjelvet i april. I løpet av høsten har blokaden påført Nepal en av de verste humanitære, sosiale og økonomiske krisene landet noen gang har stått overfor, sier Johannes Slettedal.

I helgen sa Nepals statsminister Khadga Prasaf Oli at hans drøm å utvikle Himalaya til en mer vital nasjon er knust av en «embargo pålagt av India». Landet har nå negativt økonomisk vekst, og ifølge Oli vil det nå bli umulig å oppfylle målet om å heve Nepal opp fra gruppen minst utviklede land til utviklingsland innen 2022.

Har håp om løsning

Styreleder Leyla Kutlu i Norge-Nepalforeningen mener det er et visst håp om at krisen kan gå mot en snarlig løsning, etter signaler fra den nepalske regjeringen om større kompromissvilje overfor kravene fra minoriteter som frykter at den nye grunnloven vil svekke deres rettigheter.

– Den politiske krisen har en rekke negative virkninger, inklusive svekket økonomi, lavere tempo i gjenoppbyggingen etter jordskjelvet og mangel på livsviktige medisiner, sier Kutlu.

Hun forteller at mangel på bensin har gjort transport både rådyr og mindre tilgjengelig. Det fører også til langt høyere kostnader for gjenoppbyggingen.

India nøkkel til løsning

Ifølge seniorforsker Magnus Hatlebakk ved Chr. Michelsens Institutt, som er i India og følger konflikten derfra, ønsker India at problemene løses i samråd med de regionale partiene i det nepalske lavlandet. Disse representerer blant annet store grupper nepalere med røtter i India.

– Blokaden står de regionale partiene for, men India kunne nok ha funnet en løsning tidligere, for det er mange grenseoverganger. Jeg tror det kan gå mot en snarlig løsning mellom partiene, og i samråd med India, etter at alle partiene var i Dehli for samtaler sist uke, sier CMI-forsker Magnus Hatlebakk.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden