Nyheter

Kritiserer velstandskirke

Til konfirmantene sier prest Lars Martin Dahl at alle stiller i hvit kappe fordi i kirken er alle like mye verd. Men han synes kirken sier det motsatte i praksis.

– Kirken er med på å stadfeste et fortrinn for de høyere samfunnslag. Det står langt fra Jesu samfunnslære, sier Lars Martin Dahl, prest i Gamlebyen og Grønland i Oslo.

I en kronikk i Aftenposten skriver han at budskapet konfirmasjonen formidler er at kirken er til for de bemidlede. Til Vårt Land forteller Dahl om en samtale han hadde med noen gutter på konfirmantleir. De snakket om en av konfirmantene som skulle få enorme summer i fond og aksjer til konfirmasjonen, og ertet ham litt for det. En annen av guttene hadde en alenemor som var uføretrygdet.

– I kirken skal vi forsøke å formidle en bevissthet om at selv om folk er ulike i samfunnet, er det annerledes i kirken. Der står alle likt foran Gud.

Han mener at dette forstod guttene på konfirmantleir, men de skjønte også at noe ikke rimte med gavene og at de ble gitt i forbindelse med kirkelig konfirmasjon.

Se lokale utfordringer

Dahl understreker at kirken knytter menneskers verdi til noe helt annet enn økonomi. Derfor mener han at Den norske kirke ikke må bli tatt i å bruke sin økonomi til fordel for de ressurssterke i samfunnet. Han mener at det skjer i Oslo bispedømme når de største menighetene befinner seg i områder hvor mange er ressurssterke. Med mange medlemmer får menighetene der en større andel av kirkebudsjettet.

– Kirken bør ikke bare telle antall medlemmer, men se de lokale utfordringene knyttet til levekår for øvrig. Flere enn jeg evner å se det litt absurde i fordelingen og har gjort noe med det. Uranienborg menighet gir store gaver til det arbeidet vi gjør i Grønland kirke med matutdeling. Jeg håper de anser det arbeidet som gjøres som en del av sitt diakonale arbeid. Noe slikt ønsker jeg skal bli systematisert i kirken for øvrig og at man lager en form for diakonalt fond som kan anvendes der hvor behovene er størst. Et slikt diakonalt fond har man hatt i Gøteborg i nærmere 200 år, sier Dahl.

LES OGSÅ: Prest: Utsett pengegavene til 18-årsdagen

Kommunen finansierer

Kirkeverge i Oslo, Rober Wright, er enig.

– Vi må tørre å tenke nøye gjennom hvordan vi bruker pengene våre. Vi er nødt til å løfte blikket litt. Dem vi når, er de vi er helt sikre på er frelste.

Men Wright mener at det ikke er bare å gjøre om på prioriteringene. Han viser til at mye av pengene kommer fra Oslo kommune, og at grunntanken i bestillingen er at kirken skal sørge for gudstjenester søndag. Kirkevergen har tatt initiativ til en prosess for å ta flere kirker ut av bruk for å fordele midlene annerledes, og til å slå sammen bispedømmeråd og fellesråd for å spare ressurser. Men hvis kirken bruker mindre penger, kan resultatet bli at den får mindre fra kommunen. Onsdag kommer kommunens budsjett.

– De rike menighetene tar nok en større kostnad selv enn de andre menighetene. Sånn sett er det en viss solidaritet. Men jeg er enig med Dahl i at vi må tenke mer som Robin Hood, og fordele mer til de som trenger det mest.

LES OGSÅ: Når kirkens ritualer utløser pengefester og sosialt press må vi snakke om det

I kjernen

Dahl understreker at det er i sentrum av kirkens spiritualitet å være opptatt av de som er fattige.

– Jeg hører ofte noen sitere Frans av Assisi som sa at evangeliet forkynnes om nødvendig med ord. Når kirken engasjerer seg blant de marginaliserte, er den i tråd med sitt evangelium om at alle mennesker er inkludert, også de som ikke er inkludert ellers.

Presten tror at det vil få opp besøket på vanlige gudstjenester, og viser til en menighet i London som satte opp senger for uteliggere og nå har fått mange flere som kommer til gudstjeneste.

Benedicte, frivillig på Fattighuset i Oslo, er glad for at Grønland kirke er åpen hver fredag for matutdeling.

– Det har stor betydning, særlig når det er iskaldt ute. Det er godt å ha en kirke å gå inn i, der man får toddy og noen å prate med, og slipper å stå på åpen gate og vente på å komme inn hos Fattighuset og hente mat. Jeg vet at det er en veldig fin ting, og det er til stor hjelp for oss, sier hun.

Tron Fagermoen, universitetslektor ved Det teologiske menighetsfakultet, mener det er viktig at kirken i sine rapporteringssystemer får bedre fram tiltak som matutdelingen i Grønland kirke, og synes Dahl reiser viktige spørsmål.

– Kirken bør se selvkritisk på om den blir en kirke for den øvre middelklasse eller for alle, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter