Nyheter

Kritiserer pavereform: – Full av teologiske hull

Pavekritisk kardinal mener kuriereformen er en flopp.

Særlig den delen av pavens forslag til endringer i kurien som handler om Troskongregasjonen mener kardinal Gerhard Muller viser «en blendende mangel på teologisk kompetanse», ifølge den katolske avisen The Tablet.

LES MER: Paven omorganiserer

Et særlig ansvar

Muller ble utnevnt til leder av Troskongregasjonen av pave Benedikt i 2012, men i 2017 valgte pave Frans å innsette en annen leder av Troskongregasjonen. Den nye lederen er den spanske jesuitten og kardinalen Luis Ladaria Ferrer.

Muller beskriver pavens forslag som et konglomerat av subjektive individuelle ideer, fromme ønsker og moralske appeller, som inneholder sitater fra kirkekonsiler og pavens taler og publikasjoner. Framfor alt mener han at det ikke skiller klart nok mellom Vatikanet som en verdslig stat, pavedømmet som en institusjon underlagt internasjonale lover og de kirkelige fundamentene for pavens framtredende stilling.

– Som biskop av Roma og etterfølger av apostelen Peter, er paven det synlige prinsipp og fundament for enheten av alle lokale kirker åpenbart i tro, sier Muller ifølge The Tablet.

LES MER: Anklager pave Frans for vranglære

Uenighet

Den tidligere lederen for Troskongregasjonen mener at forslaget til kuriereform er upresist eller inneholder direkte feil på grunnleggende områder av katolsk teologi.

Muller argumenterte ifølge The Tablet for at han som leder for Troskongregasjonen under pave Frans fram til 2017 måtte «teologisk strukturere» hans pavegjerning, fordi pave Frans hadde en mer pastoral tilnærming til sin gjerning. Etter at han måtte overlate ledelsen av Troskongregasjonen har Muller vært en tydelig kritiker av pave Frans.

Ifølge The Tablet har det vært en del frustrasjon i kirken i flere tiår over at enkelte personer i kurien har tiltatt seg et større ansvar enn de har, og i stedet for å spille på lag med lokale biskoper har ment at kurien har ansvar for alt som har med liturgi og trosspørsmål å gjøre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter