Nyheter

Kritiserer nye retningslinjer: – Kirken må anmelde overgrep

Lederen for Fagetisk råd er glad for at paven varsler sanksjoner mot å dekke over seksuelle krenkelser, men etterlyser at kirken går til politiet.

– Vi er opptatt av at der det er mistanke om straffbare forhold bør saken meldes til politiet. Og slik mistanke vil det lett bli når det er tale om seksuelle krenkelser, sier Georg Fredrik Rieber-Mohn, leder for Fagetisk råd i Oslo katolske bispedømme.

Han mener at kirken også må gi politiet tilgang til dokumenter som måtte foreligge fra en kirkerettslig behandling av ­saken, og at denne åpenheten er viktig for at kirken skal ha tillit.

LES MER: Ris og ros til pavens nye regler i overgrepssaker

Meldeplikt

I forrige uke kom pavens apostoliske skrivelse om hvordan Den katolske kirke skal håndtere overgrepssaker. Reglene følger opp konferansen i februar om hva kirken kan gjøre for å hindre overgrep.

Rieber-Mohn synes det er ­gledelig at pavens dokument gjør det klart at den som får kjennskap til overgrep skal melde fra til nærmeste overordnede.

– Noe av det beste ved dette pavelige rundskrivet er at det å dekke over seksuelt misbruk eller krenkelser, likestilles med en seksuell krenkelse som medfører kirkelige sanksjoner. Det er viktig at dette presiseres. Dette kan vi også integrere i våre retningslinjer, sier Rieber-Mohn.

LES MER: Pavens møte om overgrep: – Forventer handling

Lekfolk

Hans hovedinntrykk er at regler og praksis i Den katolske kirke i Norge ligger et stykke foran pavens regelverk. Fagetisk råd i Oslo katolske bispedømme oppfordrer til å anmelde mulige straffbare overgrep til politiet. Dette blir trolig også slått fast i retningslinjene som Fagetisk råd jobber med en revisjon av. Oslo katolske bispedømme har også lekfolk i sitt Fagetiske råd som bidrar i håndteringen av overgrepssaker. Blant lekfolkene er fagfolk innen jus, pedagogikk og psykologi.

Priorinne ved Katarinahjemmet, Anne Bente Hadland, uttalte til Vårt Land før helgen at svakheten ved pavens regler er at overgrepssaker fortsatt skal håndteres internt. Noe av det som har vært nevnt som en årsak til overgrepskrisen er en form for klerikalisme der prester og andre geistlige har regnet seg selv som hevet over andre, og dekket over mistanker og kjennskap til overgrep begått av andre prester eller biskoper.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter