Nyheter

Kritiserer egen velstands-forkynnelse

Mirakelpredikant Benny Hinn innrømmer at han har gått for langt i å preke at Gud vil gjøre de troende rike.

– Jeg er blitt kritisert for å preke velstand. Noen har tatt det til det ekstreme. Det er ikke Guds ord som blir forkynt, og jeg er like skyldig som andre, sier Benny Hinn i et samtaleintervju han nylig har publisert på Facebook.

TV-evangelist Benny Hinn har i årevis vært en omstridt predikant. Han har vært blant de
tydeligste forkynnerne av mirakel- og herlighetsteologi – et budskap om at Gud vil gi deg velstand og god helse om du bare tror nok.

Så sent som i 2017 er det 
publisert artikler på Benny Hinns egen hjemmeside der han lover at Gud er klar til å overøse de troende med finansielle gaver: «Velstand handler ikke om flaks, men er et resultat av lydighet mot Gud.»

Ingen bil

Hinn innrømmer nå at han har dratt sin egen forkynnelse for langt og at Gud har trukket ham tilbake til bibelsk forkynnelse. Velstand er ikke
biler, bankkontoer og palass­liknende hus.

– Hva er velstand? Jo, det er ikke å mangle. Hadde profeten Elia en bil? Nei. Han hadde ikke engang en sykkel. Men han manglet ingenting. Hadde Jesus en bil eller bodde han i et herskapshus? Nei, men han manglet intet. Det samme gjaldt apostlene, sa han.

Hinn er tidligere blitt etterforsket for å ha brukt innsamlede menighetsmidler til eget forbruk. I intervjuet avviser han at han er god for 40 millioner dollar eller flyr privatfly.

– Privat-jet har jeg ikke flydd på årevis, sier han.

Forbilde

I Norge blir Oslo Kristne Senter (OKS) ofte løftet fram som et sted der herlighetsteologi er blitt forkynt. Nåværende hovedpastor, Thomas Åleskjær, sønn av grunnleggeren Åge Åleskjær, har fått med seg Hinns uttalelser.

– Det Benny Hinn sier i samtalen, samsvarer med det som er sagt her på Oslo Kristne Senter i 20 år. Innen all lære og undervisning, finnes det ytterpunkter. Det gjelder alle områder, men innenfor herlighetsteologien blir ytterpunktene veldig synlige, sier Åleskjær, som peker på Hinn ikke har hatt noen stor innflytelse på norske menigheter.

Han synes det er klokt at Hinn nå korrigerer seg selv og tradisjonen han står.

– Samtidig kan man spekulere i om det er et grep for å holde seg selv aktuell, sier Åleskjær.

Hinns uttalelser er sitert på en rekke store, kristne nettsteder.

LES OGSÅ: Benny Hinn saksøkes etter utroskapsanklager

TV-kanaler

En av inspiratorene for Åge Åleskjær var Kenneth E. Hagin – «trosbevegelsens far». Han var kjent for sitt budskap om at Gud ønsket økonomisk velstand for de troende.

– Hagin er en del av røttene våre. Men han har ingen sentral plass for unge mennesker som kommer inn i OKS i dag. Hagin tok et oppgjør med ytterpunktene i herlighetsteologien allerede i år 2000, sier Thomas Åleskjær.

– Hvor i Norge finner vi herlighetsteologi i dag?

– Vi hører det fra kristne TV-kanaler. Der blir det lovet velsignelse om man gjør slik og slik. I norske menigheter har man aldri fullt ut omfavnet den ytterlig­gående delen av herlighetsteologien. Det finnes kanskje fortsatt noen mindre trosmenigheter og miljøer som vektlegger dette, men det er lenge siden det har vært stemmer med innflytelse, sier Åleskjær.

LES OGSÅ: Nytt oppgjør med Benny Hinn og Jan-Aage Torp.

Kobling

Han mener det har gått for langt i andre retningen, siden det er få som tør å snakke om penger fra talerstolen,
selv om det er noe alle er opptatt av.

– Kan vi høste gaver av troen?

– Det er kontroversielt å si at troen har noe å si for materiell velstand. Derfor vil jeg si at vi må være varsomme, for vi kan ikke love gull og grønne skoger. På den andre siden ligger det i norsk pietistisk tanke­gang at fattigdom er en form for fromhet. Gud vil ikke at vi skal skamme oss over overflod, men sette Guds rike først. Jeg er ikke skamfull over å si at vi er en av kirkene som også tror at det finnes en kobling mellom etterfølgelsen av Jesus og det å se forsørging i alle livets faser, sier Thomas Åleskjær.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter