Nyheter

Kristne studenter støtter skeive muslimer

Norges kristelige studentforbund samler inn penger til skeive muslimer. – Feil prioritering, mener Paul Johansen i Kristent arbeid blant arabere.

– Skeive muslimer er dobbelt marginaliserte, sier Torkil Hvidsten, generalsekretær i Norges kristelige studentforbund (Forbundet).

Forbundet er en landsomfattende kristen studentorganisasjon, og er teologisk knyttet til frigjøringsteologi og feministteologi. Organisasjonen har startet en pengeinnsamling til Salam, en nyoppstartet forening for skeive muslimer.

Pengene skal gå til å dekke ramadansamlinger, andre prosjekter organisasjonen jobber med, og en Facebook-kampanje i forbindelse med Pride-festivalen, skriver tidsskriftet Utrop.

LES OGSÅ: Feirer skeiv Ramadan

Et kall

Til Utrop sier Hvidsten at «det er en del av vårt kristne kall å gi en håndsrekning til marginaliserte grupper».

Hvorfor er støtte til skeive muslimer en del av deres kall?

– Den teologiske begrunnelsen for dette, er at det er helt i tråd med det eksempelet Jesus satt, sier Hvidsten til Vårt Land.

– Jesus levde med grupper som falt på utsiden av storsamfunnet i sin tid, ofte grupper som var utsatt for fordommer og forfølgelse. Han sa at «Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg». Derfor er det riktig for oss å gjøre dette, sier Hvidsten.

Det er ingen utfordrende sider ved å gi støtte til skeive muslimer, mener Hvidsten, og sier at han ikke godtar et verdensbilde der kristne og muslimer er motpoler.

– Våre medlemmer er ikke skeptiske til dette. Vi har diskutert det i landsstyret vårt, men diskusjonen har aldri vært om dette er riktig å gjøre eller ei, sier Hvidsten.

Han sier at diskusjonen i landsstyret har vært om hvordan de kan bidra til å hjelpe Salam med å komme i gang.

LES OGSÅ: Reagerer på pride-utspill

Kontroversielt

Støtten av Salam kan nok likevel være kontroversielt i andre kristne miljøer, tror Hvidsten.

– Det er mye islamofobi i samfunnet generelt, også i noen kristne miljøer. Det vil være folk som ikke liker dette, sier Hvidsten.

Så langt har de samlet inn nesten 6.000 kroner, noe generalsekretæren er ganske fornøyd med.

LES OGSÅ: Etterlyser kristne bistandsorganisasjoner

Feil prioritering

– For det første er det ikke vårt ansvar som kristne å støtte en muslimsk organisasjon. Forbundet burde forsøke og nå dem med evangeliet, isteden for å gi dem pengestøtte. For det andre kolliderer det Salam står for med det som står om homofili i Koranen, og organisasjonen kan derfor ikke betegnes som muslimsk, sier Paul Johansen, som selv har konvertert fra islam til kristendom. Nå leder han organisasjonen Kristent arbeid blant arabere, som jobber med kristen misjon i arabiske land.

Hvis Norges Kristelige Studentforbund heller hadde jobbet for homofile muslimer i arabiske land, ville Johansen stilt seg annerledes.

– I arabiske land er homofile muslimer faktisk forfulgt, og der trenger de hjelp. Norge er et land der homofili er tillatt, og kristne bør derfor bruke kreftene sine på å omvende muslimer til kristendommen, sier Johansen.

LES OGSÅ: «Boikott pride», bioteknologiloven og tilgivelse i abortspørsmålet er saker som engasjerer

Ikke overrasket

Leder i Salam, Thee Yezen Al-Obaide, vil ikke kommentere saken til Vårt Land, men sier til Utrop at han er ikke overrasket over den kristne støtten:

– Det overrasker ikke meg i det hele tatt. Det er alltid de kristne som stiller opp for å støtte oss som skeive muslimer.

Han forteller videre at han ikke frykter reaksjoner fra andre muslimer.

– Vi har fått ingen reaksjoner fra muslimer. Jeg er lei av det spørsmålet, sier Al-Obaide til Utrop.

Skam

I et leserinnlegg i Dagsavisen fra 2016 skriver han litt mer om utfrodringene unge skeive muslimer kan møte på: «Mange muslimske homofile føler skam og skyldfølelse når de oppdager at de er homofile. Redselen for å bli avslørt, mobbet og avvist av familien og miljøet tærer på mange av dem», skrev Al-Obaide den gangen.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter