Religion

Kristne pakistanere flykter

Pakistans kristne bombes til døde. Tusentall har flyktet til Thailand, der de behandles dårlig.

Bilde 1 av 2

Søndag smalt det i Pakistan. Igjen. 72 mennesker ble drept av en selvmordsbomber i en park i byen Lahore. Blant de døde var det mange kristne som hadde samlet seg i parken for å feire Jesu oppstandelse på påskedagen

Jamaat-ul-Ahrar, en gruppe innen Taliban i Pakistan, tok på seg ansvaret for det blodige angrepet som var rettet mot landets kristne minoritet.

– Målet var kristne, sa en talsmann for gruppen, Ehsanullah Ehsan, til nyhetsbyråer.

LES MER: Paven bekymret for kristne i Pakistan

Dødsbomber

Selvmordsaksjonen i Lahore føyer seg inn i rekken av angrep på Pakistans kristne, som utgjør bare 1,6 prosent av befolkningen:

• 2015: 14 personer ble drept og ytterligere 78 ble såret i bombeangrep utenfor to kirker i Lahore i mars i fjor. To bomber gikk av med få minutters mellomrom utenfor en katolsk og en protestantisk kirke mens det ble holdt gudstjeneste. Kirkene ligger i nærheten av hverandre i det hovedsakelig kristne området Youhanabad i Lahore. Det var en selvmordsbomber som gikk til angrep på den katolske kirken

• 2013: Minst 78 personer ble drept av to selvmordsbombere ved en kirke i Peshawar i september for tre år siden. Det er 34 kvinner og sju barn blant ofrene. Selvmordsbomberne gikk til aksjon da folk var på vei ut av den 130 år gamle kirken etter at søndagsgudstjenesten var avsluttet.

• 2009: 40 bolighus og en kirke ble påtent og brent ned av en mobb på rundt 1.000 mennesker i byen Gojra i Punjab-provinsen. Minst sju kristne ble brent til døde. Påskuddet for angrepene var at noen skulle ha vanhelliget Koranen.

LES MER: – For enkelt å hevde at terrorister drives kun av religion

Forventer flere terrorangrep

Pakistan-ekspert Sten Widmalm er ikke i tvil om at det kommer flere terrorangrep i Pakistan.

– Det vet vi med sikkerhet vil skje. Det er dessverre et tilbakevendende problem med store attentat i Pakistan, sier han til nyhetsbyrået TT.

Widmalm, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Uppsala, forklarar at Punjab-provinsen er blitt «hardt radikalisert» de siste 15 årene.

LES OGSÅ: Irak-invasjonen la kimen til dagens største globale terrortrussel

Flykter

– Sikkerhetssituasjonen for Pakistans kristne har lenge vært dårlig, nå blir den enda dårligere, sier Pakistan-kjenneren Farhat Taj til Vårt Land. Hun er medlem av Nettverk for studier av totalitarisme og demokrati ved Universitetet i Oslo.

Mange opplever levekårene som så vanskelige at de ser bare en utvei; flukt. Human Rights Commission of Pakistan (HRCP) melder at tusentall kristne pakistanere har forlatt landet på leting etter trygghet.

Ett land skiller seg ut. Vel 10.000 kristne pakistanere oppholder seg nå i Thailand, opplyser HRCP.

– For mange er nok Thailand bare et stoppested, tror Farhat Taj.

– Flere har nok Australia som endestasjon for flukten.

LES OGSÅ: Widveys moskévert hedret ekstremistisk drapsmann i Pakistan

Interneres

De velger Thailand som første stopp på reisen fordi det er lett å slippe inn i sørasiatiske landet som turister. Men i Thailand liker ikke myndighetene tilstrømningen av kristne pakistanerne, melder nyhetstjenesten Pakistan Christian News.

I februar avslørte BBC at mange blir plasserte i interneringsleire der de får en røff behandling. Thailand har ikke signert FNs flyktningkonvensjon, og slår hardt ned på alle utlendinger som oppholder seg ulovlig i landet. Derfor raider thailandsk politi områder der kristne pakistanere bor illegalt, og arresterer særlig menn, forteller BBC.

Etter å ha fått en bot på rundt 1.000 kroner, blir pakistanerne sendt til forvaringssenter drevet av immigrasjonsmyndighetene. De som ikke klarer å betale en skyhøy kausjon, kan bli fengslet. Det skjedde med 20 kristne, pakistanske menn i fjor, melder BBC.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion