Nyheter

‘Kristne oftere direkte mål’

Kristne grupper er mer forfulgt enn før, viser ny rapport. – Kristne blir oftere direkte mål for IS, sier forsker. Men kristne forfølger også andre kristne.

Forfølgelsen av kristne rundt i verden øker, viser en ny rapport fra den katolske organisasjonen Aid to the Church in Need (ACN). Rapporten viser at kristne er offer for 75 prosent av all forfølgelse mot religiøse, som dreier seg om alt fra fysisk vold til ulike former for undertrykking.

– Lokale, kristne grupper har blitt direkte mål for Den islamske stat (IS) og andre islamistiske grupper. For noen år siden var de ikke interessante for dem, men nå er de det, sier Bård Helge Kårtveit, postdoktor ved Universitetet i Oslo. Han har forsket på kristne i Midtøsten, og kan bekrefte at kristne blir mer forfulgt i disse områdene.

Tikkende bombe

Undertrykkelse og vold mot kristne har økt i samtlige land ANC undersøkte siden 2015, med unntak av Saudi-Arabia. Her er situasjonen allerede så dårlig at det nesten ikke kunne bli verre, ifølge rapporten. Den konkluderer med at kirkene holder på å dø ut i land som Irak og Syria, og at religiøs nasjonalisme har vært en viktig grunn til økt vold og undertrykkelse mot kristne. I Irak er det så stor utvandring av kristne at en av verdens eldste kirker kan forsvinne innen tre år.

– I noen deler av verden, som i Midtøsten, er dette en tikkende bombe, sier John Pontex, en av forfatterne av rapporten, ifølge den svenske avisen Dagen.

En viktig del av bildet er at den generelle situasjonen i Midtøsten også har forverret seg de seneste årene, påpeker Kårtveit.

– Situasjonen har tilspisset seg, særlig i Irak, Syria og til dels i Egypt. I en pågående maktkamp mellom ulike grupper, havner kristne i en sårbar og utsatt posisjon. De kan velge å ta side og bli straffet av den andre, eller stå utenfor og bli mistenkeliggjort av begge gruppene, sier 
forskeren.

Fra mange hold

Den tverrkirkelige og internasjonale organisasjonen Åpne Dører hjelper kristne som lever under press og forfølgelse på grunn av sin tro.

– Forfølgelsen øker i intensitet og skjer i flere og flere land. Kristne presses og forfølges av ulike religiøse, nasjonalistiske, politiske, ideologiske og sekulære grupper, sier faglig leder Stig Magne Heitmann i Åpne Dører Norge.

Rapporten fra ACN er i hovedsak sammenfallende med Åpne Dørers oversikter, ifølge Heitmann. Deres «World Watch List» fra 2017 oppgir at cirka 215 millioner kristne blir forfulgt på grunn av sin tro, det vil si en av ti på verdensbasis. Nord-Korea ligger øverst på årets liste over de ti landene med mest forfulgte kristne i verden. Deretter følger Somalia, Afghanistan, Pakistan, Sudan, Syria, Irak, Iran, Jemen, Eritrea, Libya og Nigeria.

Kristne forfølger kristne

Forfølgelsens ansikter kan være mange, mener Heitmann.

– I Nord-Korea kan en familie i tre generasjoner henrettes eller sendes i fangeleir på livstid hvis det oppdages at de er kristne eller eier en bibel. Bibelen regnes også som farlig i for eksempel Eritrea. I Russland får den russisk-ortodokse kirken mer og mer status som landets eneste legitime kristne kirke, og andre kristne kriminaliseres og forfølges på ulike måter. I sentralasiatiske land kan kristen tro og aktivitet betraktes som ekstremisme og en trussel mot regimene, og slås hardt ned på, sier han.

– Forfølgelsen fra ekstremistiske islamske grupper som IS i Midtøsten, al-Shabaab i Somalia og Kenya, og Boko Haram i Nigeria er den mest synlige, men kanskje ikke alltid mest utbredte forfølgelsen, sier Heitmann.

Ifølge en studie fra forskningsinstituttet Pew fra 2015, trakasseres kristne mest i de kristne landene Nicaragua, Eritrea og Etiopia, altså ikke i muslimske land. De som trakasserer er gjerne andre kristne grupper. En av grunnene til at kristne blir mer forfulgt og trakassert enn andre religiøse grupper, er at det er flest kristne i verden, skriver Pew.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter