Religion

– Kristne lar seg lure

Religionsforsker mener islamister utnytter velviljen til kristne teologer, og at Svenska kyrkan går i en felle når de legger opp til kirke og moské i samme bygg. Prest i Svenska kyrkan avviser anklagene.

– Prosjektet i Nacka er et pionérarbeid. Det er bra at religionene forsøker å nærme seg hverandre, oppfatter seg som en del av samme fellesskap og dyrker samme gud. Men faren er at man ikke har bred nok teologisk grunn for dialog, sier Sameh Egyptson.

Han er forsker på interreligiøse relasjoner ved Lunds universitet i Sverige og reagerer på det flerreligiøse fredsprosjektet Guds Hus i Nacka i Sverige, som Vårt Land skrev om forrige uke.

Springbrett for å etablere makt

Guds Hus har som mål å bygge Fisksätra kirke sammen med et innetorg i glass og en moské. Bak prosjektet står Svenska kyrkan, Stockholms katolska stift og Muslimernas förening i Nacka.

– I arkitekturen ser man at moskeen er høyere enn kirken og minareten høyere enn kirkens tårn. Det passer det klassiske synet på relasjonen mellom islam og kristendom i politisk ortodoks islam – at alle livssyn skal underkaste seg islam, fortsetter Egyptson.

Tidligere i vinter skrev han et innlegg i det svenske kirkebladet Kyrkans Tidning med overskriften «Svenska kyrkan har gått i fellen», der han påstod at islamske fundamentalister, i religionsdialogens navn, har utnyttet de svenske teologenes velvilje til dialog for å skape makt.

– Det er mye bra med religionsdialog, som at gjensidig lyst til å påvirke den andre, fører til kompromiss og konsensus. Problemet er at islamister bruker kristne teologer som springbrett for å etablere en maktbase, sier Egyptson.

LES OGSÅ: Vil ha felles gudshus for muslimer, jøder, katolikker og protestanter

Islamofobiske fordommer

Carl Dahlbäck, kyrkoherde i Nacka forsamling regnes som drivkraften bak Guds Hus. Han kjenner seg overhodet ikke igjen i Egyptsons beskyldninger.

– Jeg vet virkelig ikke hvorfor han sier dette. Dialog er den eneste veien fremover. Det innebærer selvsagt en risiko, man vet ikke hva det kommer å lede til. Men alle som er med på vårt prosjekt står for det samme verdigrunnlaget, det er vi veldig nøye på, sier Dahlbäck.

Han påpeker at Egyptson er en anerkjent teolog.

– Derfor er det merkelig at han på denne måten underbygger de islamofobe fordommene som allerede finnes mot prosjektet.

Dahlbäck reagerer særlig på tolkningen av arkitekturen.

– Alternativet vårt er å grave oss ned i parkeringsplassen vår. Dette er kun en praktisk måte å gjøre det på. Det stemmer heller ikke at minareten skal være høyere enn kirketårnet. De vil være like høye. Kritikken hans faller på sin egen urimelighet.

LES OGSÅ: I fremtiden kan det bli like vanlig å ha flere religioner som å ha flere statsborgerskap

Medisin mot fremmedfrykt

Dahlbäck avviser også kritikken om «religionsblanding» som blant annet medlemmer i hans egen menighet har kommet med, men også i den muslimske forsamlingen.

– Det handler om å forstå hverandre, å kunne leve med sine ulikheter – ikke bli like. Muslimene har sitt eget bønnelokale og vi har vårt eget, vi er ikke sammen. Bygningene signaliserer at dette ikke er religionsblanding. Så må man ha i minnet at all utvikling skjer i møte med noe nytt.

– Hvorfor tror du folk er så skeptiske til et slikt prosjekt som Guds Hus?

– Det er klart at det finnes en flod av mørkeleggingsbilder der ute som det er vanskelig å verne seg mot. Vi må selv bygge våre oppfatninger av hverandre. Dialog med muslimer er medisin mot fremmedfrykten.

LES MER: Vokste opp som kristen, men fant Jesus gjennom buddhismen

Fra tabu til rasisme

Egyptson, på sin side, mener man ikke er obs nok på farene ved religionsdialog.

– Polariseringen øker når tilhengere av politisk islam utnytter velviljen hos kristne teologer for å få mer makt.

– Opplever du at det er et tabu å prate høyt om dette?

– Det har gått fra tabu til anklager om rasisme og islamofobi, svarer religionsforskeren.

LES MER: Skriver kirkehistorie på Spikkestad

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion