Nyheter

Kristne koptere kan ikke flykte

For de fleste koptiske kristne er det umulig å flykte fra forfølgelse i Egypt, sier forsker.

– En elite blant de koptiske kristne kan nok komme seg ut av landet, men for kristne flest er det umulig å flykte vekk fra forfølgelse. De er for mange, og med dagens flyktningpolitikk finnes knapt land som vil ha dem, sier professor Berit S. Thorbjørnsrud ved Universitetet i Oslo.

LES MER: Vender det andre kinnet til

Ny politikk

Hun mener det eneste som kan snu dagens dramatiske situasjon for Egypts koptiske minoritet, er at myndighetene radikalt endrer sin politikk:

– Nå ser myndighetenes strategi ut til å være å drepe flest mulig av de militante jihadistene, og så fortsette undertrykkingen av folk i håp om at de ikke vil samarbeide med islamistene. Dette er ingen løsning på sikt, sier Thorbjørnsrud.

Hun peker på at oppblomstringen av jihadistbevegelser først og fremst har skjedd i Sinai, et område myndighetene i årevis har neglisjert og undertrykt. Det skaper misnøye som gir grobunn for rekruttering til IS og andre.

LES MER: – Det er lett å bli fylt av hat

Ytringsfrihet

Misnøyen forsterkes av at myndighetene struper ytringsfrihet og demokrati. Ifølge Thorbjørnsrud finner da enkelte ingen andre måter å uttrykke sin opposisjon på, enn gjennom voldshandlinger.

Hun sier at folk raskt blir buret inne hvis de uttrykker kritiske holdninger til myndighetene. I tillegg er landets økonomi på felgen, folk sliter, og myndighetene mangler svar på utfordringene.

LES MER: «Må legges press på Egypts president»

Sinte

Da sikkerhetssjefen i går kom til den terrorbombede kirken i Tanta, måtte han flykte bort fra rasende kristne som ville banke ham opp fordi sikkerheten har sviktet så totalt.

– De kristne i Egypt går en farlig påske i møte, ikke minst med stappfulle kirker langfredag, sier Thorbjørnsrud.

Kopterne er kjent for å opptre moderat etter provokasjoner. Nå svekkes tilliten til Sisi-regimet, som den koptiske kirken har satset så sterkt på.

– Hva skjer når selv de kristne mister håpet på Sisi? Det er mange unge, frustrerte kristne menn som står uten jobb og framtidsutsikter for livene sine. Risikoen er at også de vil velge å ty til vold hvis myndighetene svikter, sier Berit S. Thorbjørnsrud.

LES MER: Tragisk palmesøndag

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter