Religion

Kristne i Europa mindre tolerante

Kristen identitet i Vest-Europa kan knyttes til en høyere andel negative synspunkter på innvandring og religiøse minoriteter, viser Pew-undersøkelsen.

Jevnt over er europeere som identifiserer seg som kristne – enten de går ofte i kirken eller ikke – mer tilbøyelige enn de som ikke er tilnyttet noen religion til å uttrykke negative synspunkter på innvandrere, og også på muslimer og jøder.

Dette er blant konklusjonene i Pew-rapporten basert på intervjuer med 24.000 innbyggere i 15 vesteuropeiske land.

Religiøse minoriteter

– Kristen identitet over hele Europa er forbundet med høyere nivåer av negativ følelse mot religiøse minoriteter, innvandrere, innvandring og høyere nivåer av nasjonalisme, sier assisterende forskningsdirektør Neha Sahgal ved Pew Research Center.

Mens aktive kirkegjengere i Norge er mindre tilbøyelige enn befolkningen som helhet til å uttrykke sterk skepsis til innvandring og nasjonalistiske synspunkter, er det et annet hovedbilde i de 15 landene som helhet:

Ikke-praktiserende kristne europeere er mindre tilbøyelig enn de aktive kirkegjengerne til å uttrykke nasjonalistiske synspunkter. De er samtidig mer tilbøyelig enn de uten tilknytning til noen religion til å mene at deres egen nasjonale kultur er overlegen andre, og til å mene at det er nødvendig å ha familiebakgrunn i landet for å dele den nasjonale identiteten.

LES OGSÅ: Mener vår norske kultur er overlegen

Religiøs identitet

– For meg er det slående at i en høyt sekularisert region i verden – der mange har lagt religiøs identitet bak seg, og andre ikke utøver sin tro – så har religiøs identitet fortsatt mening på en måte som har konsekvenser for aktuelle debatter i Europa, sier Sahgal.

Hun peker igjen på tendensen til at de med en kristen identitet har mer nasjonalistiske synspunkter og mer negative synspunkter mot innvandere og religiøse minoriteter, særlig mot muslimer.

Både i Norge og i Europa som helhet er kristne – enten de er aktive kirkegjengere eller ikke – atskillig mer tilbøyelig enn de uten religiøs tilknytning til å mene at islam ikke lar seg forene med nasjonale verdier. I Norge sier rundt 45 prosent av aktive kirkegjengere og ikke-aktive kristne at «islam er fundamentalt uforenelig med vårt lands kultur og verdier».

Skeptiske katolikker

Pew-undersøkelsen viser at katolske kristne er mer tilbøyelige enn protestanter til å uttrykke negative synspunkter på muslimer:

19 prosent av vesteuropeiske protestanter og 34 prosent av katolikkene er uvillige til å få muslimer som familiemedlemmer.

20 prosent av vesteuropeiske protestanter og 27 prosent av katolikkene svarer at de «føler seg som en fremmed i sitt eget land» på grunn av antallet muslimer.

17 prosent av vesteuropeiske protestanter og 28 prosent av katolikkene mener muslimske kvinner ikke skal få lov til å bære religiøse klesplagg. I Norge vil 24 prosent ha et slikt forbud.

Få kirkegjengere

Ifølge rapporten er 18 prosent av innbyggerne i de 15 landene aktive kristne som går i kirken minst én gang i måneden, mens 46 prosent betegnes som ikke-praktiserende kristne. 24 prosent er ikke tilnyttet noen religion, hovedsakelig ikke-troende, mens 5 prosent tilhører andre religioner eller vet ikke.

For Norge er tallet på kristne en god del lavere: 14 prosent aktive kirkegjengere, og 38 prosent ikke-praktiserende kristne, slik at totalt drøyt halvparten av befolkingen har en kristen merkelapp. 43 prosent regner seg ikke som tilnyttet noen religion.

Religionssosiolog Pål Ketil Botvar påpeker at en voksende islamkritisk innvandringsdebatt kan ha bidratt til at flere enn før mer knytter sitt medlemskap i Den norske kirke til nasjonal identitet og selvfølelse, enn til å være troende, noen av dem med betegnelsen kulturkristne.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion