Religion

Kristne går hver sin vei i USA-valg

Åtte av ti evangeliske kristne vil stemme på Donald Trump. Blant katolikker, svarte protestanter og ikke-troende leder Hillary 
Clinton klart.

Bilde 1 av 2

Støtten til de to presidentkandidatene følger markante skillelinjer i det trosmessige landskapet, viser en ny meningsmåling fra Pew Research Center.

Samtidig som ulike grupper kristne har relativt klare preferanser enten for Donald Trump eller Hillary Clinton, viser målingen at en stadig synkende andel av amerikanske velgere ønsker seg en president med en sterk, religiøs overbevisning.

Clinton leder

Målingen er tatt opp i andre halvdel av juni. Den tyder på at det kan gå mot den tredje påfølgende fireårsperiode med en demokratisk president: 51 prosent svarer at de vil stemme­ på Hillary Clinton, 42 prosent på Donald Trump.

LES OGSÅ: Holocaust-museum: – Ikke fang Pokémon her!

Målingen viser at Trump står svært sterkt blant de evangelisk kristne, til tross for heller grov språkbruk og en rekke diskriminerende og kontroversielle utsagn rettet mot meksikanere, muslimer og kvinner.

At Trump er skilt to ganger, har vinglet i abortsaken og i manges øyne er lite troverdig når han framstiller seg som dypt troende, ser ikke ut til å skremme bort hvite, evangelisk kristne velgere. Med støtte fra 78 prosent ligger Trump faktisk bedre an i denne gruppen enn Mitt Romney gjorde for fire år siden, og han har like stor støtte fra øvrige protestanter som Romney da hadde.

Misnøye-valg

Hvite, evangeliske kristne utgjør rundt 20 prosent av registrerte amerikanske velgere. Det er en gruppe som regnes til den lavkirkelige delen av protestantismen. De er vekkelsesorienterte og har et gjennomgående bibel-bokstavtro og restriktivt syn på saker som abort, likestilling og homofili.

LES OGSÅ: Masseskytinger øker lysten på våpen

Over halvparten av disse velgerne sier de er misfornøyd med årets presidentkandidater, men misnøyen retter seg sterkest mot Clinton.

Hele 45 prosent av de evangelisk kristne som vil stemme på Trump, sier at det primært er en stemme mot Clinton, mens bare 30 prosent sier at det primært er en stemme for Trump. Deres Donald-begeistring er altså ­begrenset, men oppveies av sterk antipati mot Clinton.

Clinton-støtte

Metodisten Clinton har imidlertid langt større
oppslutning enn Trump blant andre trosgrupper, samt i den voksende gruppen ikke-troende:

• To av tre velgere som regner seg som ateister, agnostikere eller «intet spesielt», sier de ville stemt Clinton hvis det var valg i dag. Denne gruppen utgjør 20 prosent av velgerne, samme andel som hvite, evangelisk kristne.

• Ni av ti svarte protestantiske kristne vil stemme Clinton.

• Clinton har støtte fra 56 prosent av katolske velgere, mot 39 prosent for Trump.

• Blant katolikker med latino-bakgrunn, har Clinton støtte fra nesten åtte av ti.

Favør Trump

Trump har en liten ledelse på Clinton blant de hvite, såkalte mainstream protestanter. Blant alle kristne som sier de går til gudstjeneste eller religiøse møter minst én gang i uken, foretrekker 49 prosent Trump, mens 45 prosent vil stemme Clinton.

LES OGSÅ: I amerikanske byar med store, svarte bydelar, er politikorpset ofte kvitt

I målingen svarer 62 prosent at det er viktig at presidenten har en klar religiøs tro. Det er en nedgang på 10 prosentpoeng siden 2008. Enda mer markant er nedgangen i andelen velgere som mener at kirker, synagoger eller andre trosfellesskap i noen eller stor grad bidrar til å løse sosiale problemer, med en nedgang fra 75 prosent i 2008 til 58 prosent i dag.

Halvpraten av velgerne mener at kirker eller andre trossamfunn bør holde seg unna meninger om dagsaktuelle politiske spørsmål, og to av tre mener at de i alle fall ikke skal gå ut med støtte til en kandidat framfor andre i valg, ifølge Pew-undersøkelsen.

En annen måling viser at nesten to av tre velgere under 30 år mener Trump er rasist. Bare to av ti unge har et positivt syn på ham, mens tre av fire har et ­negativt syn.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion