Nyheter

Kristne føler seg diskriminert

Amerikanske kristne opplever seg utsatt for religiøs diskriminering, viser ny rapport. – Man har en følelse av å være under angrep, forklarer USA-historiker

En ny rapport utarbeidet av Public Religion Research Institute (PRRI) viser at de fleste amerikanske kristne mener de er utsatt for religiøs diskriminering, melder den amerikanske avisen The Atlantic.

Den samme rapporten viser at nærmere halvparten av amerikanerne mener diskriminering av kristne er et like stort problem som diskriminering av andre grupper, inkludert svarte og minoriteter. Åtte av ti såkalt evangeliske protestanter er enige i denne påstanden.

LES OGSÅ: Amerikanske kristne føler seg marginalisert

Sekularisering

Hallvard Notaker er USA-historiker ved Universitetet i Oslo og skriver på en bok om den amerikanske valgkampen. Han er ikke overrasket over funnene.

– Det er en utbredt forestilling blant mange kristne i USA, særlig på høyresiden, at statsapparatet driver en form for aggressiv sekularisering av samfunnet, sier Notaker.

Han forklarer at som en del av dette bildet inngår abortspørsmål, homofiles rettsstilling og referanser til kristendom i skolen.

– Hvis man tar opp et av disse feltene utløser man assosiasjoner til andre felt ved å gjøre det til et spørsmål om statlig fremskyndet sekularisering, sier Notaker.

LES OGSÅ: USAs kristne mer liberale

Historisk strømning

Rapporten fra PRRI viser videre at seks av ti evangeliske protestanter mener at USA en gang var en kristen nasjon, men ikke er det lenger. Et stort flertall av de hvite evangeliske kristne og de hvite katolikkene mener også at USA har endret seg til det verre siden 1950-tallet.

Notaker forklarer at dette dypest sett handler om en underliggende, historisk strømning om veien mot et mer sekularisert samfunn.

– USA er ikke i en særstilling her. Tvert imot har andre vestlige land beveget seg raskere i den retningen. USA har vært et unntak, men nå tyder en del undersøkelser på at særlig blant unge amerikanere er en aktiv religionsutøvelse synkende, sier han.

LES KOMMENTAR: Trumps superkristne

Sammensatt gruppe

Notaker tror at gruppen av de kristne som føler seg diskriminert kan romme personer med ulike selvforståelser og erfaringer.

– Dette kan omfatte de som føler seg tilsidesatt i samfunnet. Men det kan også romme de som mener det er diskriminering av kristne når man nekter folk å være kunde grunnet seksuell orientering, sier han og eksemplifiserer:

– Noen av stridsspørsmålene kan handle om hvorvidt et konditori skal ha lov til å nekte å lage bryllupskake til et homofilt par. Men spørsmålet blir da hvem som diskriminerer i dette forholdet: Den som lager kake mot sin religiøse overbevisning eller den som ikke får kjøpe kake på grunn av sin seksuelle orientering?

LES OGSÅ: Kristne går hver sin vei i USA-valg

Politisert

Notaker mener at sekulariseringsdebatten i USA har blitt politisert.

– Spørsmålet om abort og homofiles rettigheter er de viktigste brennpunktene for disse debattene. Det er rundt disse sakene at lederskikkelser i politikk og medier setter ord på disse problemstillingene. Det bidrar også til at debatten blir preget av konfrontasjon, sier han.

Tre firedeler av republikanere og Trump-tilhengere er ifølge rapporten enige i påstanden om at kristne blir diskriminert. Notaker mener dette underbygger det politiserte bildet.

– Det som kjennetegner Trump-tilhengere er at de er en gruppe som i større grad føler seg tilsidesatt, glemt og ikke respektert ut ifra ulike identitetsmarkører. Da kan det være identitet knyttet til hudfarge, bosted, yrke og religion, sier han, men beroliger:

– Det er lett at vi oppfatter USA som et land hvor alle står og roper. Vi får ofte inntrykk av et land i konstant kamp med seg selv, men realiteten er at folk fortsatt går på jobb og kjører barna på fotballtrening. USA er i en urolig tid, men det er ikke sånn at alle tenker på disse tingene hele tiden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter