Religion

– Kristne blir også deprimerte

Selv om majoriteten av forskning konkluderer med at religion gjør mennesket godt, kan for strenge rammer også gjøre skade, sier professor i religionspsykologi.

Bilde 1 av 2

Religiøse lever lenger, har professorer ved Harvard University konkludert med. Men forskning på sammenhengen mellom religion og helseeffekt undersøker først og fremst funksjonen til religion – ikke innholdet i den, forteller postdoktor i religionspsykologi Torgeir Sørensen.

– Vi spør om hvilken betydning religionen har for den enkelte. Er den positiv eller negativ?

LES OGSÅ: Disse barna kan få bli – foreldrene kastet ut av Norge

Brente barn

All religiøsitet vil ikke derfor ikke bidra til større sjanse for et godt og lenger liv, påpeker Sørensen.

– Innenfor religion kan det stilles høye moralske krav om hvordan du skal leve og klare forventninger til hva du ikke skal og skal gjøre. Dersom kravene er umulig å oppfylle kalles det for rigid religiøsitet, og det fører til psykiske problemer, sier Sørensen.

– Et eksempel kan være en streng, kristen oppdragelse som du får et backlash av på et tidspunkt senere i livet.

Det siste halvåret har flere mennesker fortalt om vonde opplevelser i kristne miljøer, både til Vårt Land og andre medier. En av dem er VG-journalist Rut Helen Gjævert som har fortalt om sin fortid som Jesus-soldat i Jesus Revolution. Etter fire år i bevegelsen brøt hun ut.

– Det kom til et punkt hvor jeg var nødt til det. I årene som fulgte måtte jeg betale en høy pris for det jeg hadde vært med på, sa Gjævert til Vårt Land tidligere i år.

LES OGSÅ: – Det kostet å bryte stillheten, sier Rut Helen Gjævert

Psykisk helse

Postdoktor i systematisk teologi, Idar Kjølsvik understreker at et religiøst engasjement nesten alltid vil dra livvstilen din i en positiv retning, med unntak av den psykiske helsen.

– Kristne blir også deprimerte. Men det finnes ingen store undersøkelser som kan dokumentere at det i de fleste tilfellene skyldes kristen tro. Det kan være at deprimerte personer trives i kristne miljøer og at det derfor skjer en opphopning av deprimerte der, sier Kjølsvik.

LES OGSÅ: – I kirken forsømmer vi ofte kroppen

Over 4.000 studier om sammenhengen mellom religion og helse fra hele verden er samlet inn og analysert i to bokbind.

– Om lag 70 prosent av denne forskningen viser signifikante positive helseeffekter av å tilhøre et religiøst miljø. En betydelig mindre del av disse studiene viser at religion har negative effekter på helsen, mens en tredje del påviser ingen sammenheng, sier Torgeir Sørensen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion