Nyheter

Kristne ba Inga Marte Thorkildsens bønn i Domkirken

Snart skal også bønnen til Inga Marte Thorkildsen (SV), som er ateist, sendes på radiogudstjenesten til NRK.

Bilde 1 av 2

«Kjære Gud, gi meg modige menigheter og modige voksne, som er mer lojale mot barna enn mot andre voksne. Som tør å snakke åpent og som ikke bevarer tabuer som påfører barn skyld og skam.» Slik starter bønnen til Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for helse-, eldre- og sosialtjenester i Oslo – og ateist.

Formuleringene fremførte hun fredag under det tverrkirkelige arrangementet Bønn for Oslo. Den samme bønnen ble også bedt på nytt samme kveld i Filadelfiakirken i Oslo, som var nesten fullsatt. Den ble også bedt i Oslo domkirke på søndag under avslutningen av Bønn for Oslo. Gudstjenesten skal snart sendes som radiogudstjeneste.

LES OGSÅ: Her ber ateisten Inga Marte Thorkildsen til Gud

Leker med religiøse uttrykk

«Hvem hadde trudd?» skriver pressekontakt Erik Andreassen på Facebook-siden til Thorkildsen, hvor han forteller SV-politikeren om engasjementet bønnen hennes har skapt. «Er det sant, så fantastisk! Tusen takk for en stor opplevelse», repliserer Thorkildsen.

At ateisten Thorkildsen ba til Gud på fredag utløste både «amen» og applaus fra tilhørerne, ifølge Kristelig pressekontor (KPK). Vårt Land skrev tirsdag at fordi kristendommen har mistet mye makt, kan man tillate seg å «leke» med den. Uttalelsen kommer fra professor Pål Repstad som er religionssosiolog ved Universitetet i Agder. Bønnen til Thorkildsen kategoriserte han som «religiøs individualisering».

LES OGSÅ: Gjør troen offentlig i bønn for Oslo

Troens språk

– Flere enn før har et lekende forhold til religiøse ritualer. Man kan gå inn og ut av dem uten å oppfylle det tradisjonelle kravet som stod sterkt i pietistisk kristendom og klassisk ateisme: Nemlig at du skal stå 120 prosent inne for alt du sier og gjør, sa Repstad.

Bønn blir omtalt slik på nettsiden til Den norske kirke: «Bønnen er troens språk, som vi bruker når vi snakker til Gud og med Gud.» Også moren til Inga Marte Thorkildsen har lagt igjen en kommentar på Facebook-siden hennes: «Første bønn jeg har hørt fra deg. Og for en bønn!» skriver Lindis Thorkildsen og gir datteren to hjerter.

LES OGSÅ: Offentlig muslim-bønn provoserer

Her er hele bønnen til Thorkildsen:

«Kjære Gud, gi meg modige menigheter og modige voksne, som er mer lojale mot barna enn mot andre voksne. Som tør å snakke åpent og som ikke bevarer tabuer som påfører barn skyld og skam.

Kjære Gud, gi voksne klokskap og innsikt. Gjør dem i stand til å lytte og se. Til å spørre hvorfor, med varme blikk og åpent sinn. Gi oss voksne som aldri sier at noen barn er vanskelige eller håpløse, men som viser respekt for barns integritet.

Kjære Gud, gi oss kraft og engasjement til å utgjøre en forskjell. Til å bry oss, hver dag. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Og inne i hver enkelt av oss finnes litt av deg, Gud, av din skaperkraft. Så la oss bruke den til å skape en bedre by for barna - og slik forandre verden, ett barn av gangen.»

LES OGSÅ: Kritiserer Listhaug for å besøke Hanvold

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter